ΕΛΛΑΔΑ

Με μπλακ άουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

με-μπλακ-άουτ-απειλεί-η-γενοπ-δεη-495445

Τον κίνδυνο γενικού μπλακ άουτ επισείει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, απειλώντας με κινητοποίησης αντίδρασης στα σενάρια πώλησης της επιχείρησης

"Κάποιοι κρύβονται πίσω από μνημόνιο της τρόικας, οι κυβερνήσεις οφείλουν να βάζουν όρια" τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για τα σενάρια περί πώλησης μονάδων της επιχείρησης. Ο Νίκος Φωτόπουλος προανήγγειλε κινητοποιήσεις με τη χαρακτηριστική έκφραση «θα ματώσουμε» στέλνοντας γραπτό μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην συναινέσουν σε σχέδια για ιδιωτικοποίηση.

Αν η τρόικα μας αποδείξει ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο καταναλωτής θα έχει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα θα συμφωνήσουμε να γίνει από σήμερα σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε. Βρήκαμε τη ΔΕΗ κολοσσό, δεν θα αφήσουμε να τη διαλύσουν.

Το SMS

«Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο, άκουγα τότε στις γιορτές της Νεολαίας που κάναμε -πότε στη Νέα Σμύρνη, πότε στη Νέα Φιλαδέλφεια, πότε στου Ζωγράφου- ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε «Καημένη αγροτιά θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες»», αναφέρει στον πρόλογό του ηλεκτρονικού του μηνύματος ο κ. Φωτόπουλος και προχωρεί στο «δια ταύτα» του μηνύματός του.

«Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής της Ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ούτε εργοστάσια πουλάμε, ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες.

Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Διαπραγματεύσεις

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα της απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας εξετάσθηκε και στη συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το μεσημέρι της Τρίτης.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη δήλωσε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και σημείωσε πως θα εξεταστεί ο τρόπος που θα προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι όλοι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της ΔΕΗ.

Εναλλακτικές προτάσεις

Η μάχη της κυβέρνησης δεν φαίνεται χαμένη καθώς το κλιμάκιο των ελεγκτών είναι ανοικτό σε αντιπροτάσεις που θα επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι την σύντομη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει απορρίψει επανειλημμένως και κατηγορηματικά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παραθέτοντας όλα τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή της ασύμφορη.

Στο πλαίσιο κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και στελέχη των αρμοδίων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορές εισηγήσεις σχετικές με :

-Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.

-Την συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.

-Την διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

-Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες.

-Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή της εικονικής πώλησης ισχύος, σε συνδυασμό με την δημοπράτηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης σε ιδιώτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αποκρυσταλλωθεί η ρύθμιση του Μνημονίου για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Τα κόμματα

Αμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα που εγείρει η τρόικα σχετικά με την πώληση έως και του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, ζητεί από την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης.

«Η ΝΔ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού, όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκης και προσθέτει:

«Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της Πολιτείας, γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης, ακόμα σήμερα, καθυστερεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει, αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της Τρόικας».

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης μέρους της ΔΕΗ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσιο οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου