ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε ο εφοπλιστής Νικόλαος Λως

απεβίωσε-ο-εφοπλιστής-νικόλαος-λως-502971

O ευπατρίδης εφοπλιστής, δημιουργός της Vrontados Shipping Co. Ltd. και ευεργέτης του νησιού του, της Χίου, Νικόλαος Λως, γιος του Κωστή Λω, έφυγε απ’ την ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Ο εκλιπών υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός του Όρμου Λω, από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές σωματείων της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Βροντάδου της Χίου, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου, για τη στέγαση του οποίου παραχώρησε το ίδιο του το σπίτι στη Χίο. Με τον αείμνηστο Γιάννη Καράλη, αγόρασε τμήμα των Ταμπάκικων, μεγάλης έκτασης προκειμένου εκεί να στεγαστεί η Πανεπιστημιούπολη, σχέδιο που όμως έμεινε στα χαρτιά.

Διακρίθηκαν μαζί με τη σύζυγό του Ηρώ, για την αγαθοεργία τους, καθώς υπήρξαν συμπαραστάτες εκατοντάδων Χιωτών σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Χαρακτηριστικό του η σεμνότητα: ας σημειωθεί ότι ποτέ δεν έλεγε ότι τιμήθηκε με αντιστασιακό μετάλλιο από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο. Γι’ αυτό και το μνημείο για τους Χιώτες ναυτικούς που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Χίου στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου