ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη φοιτητή για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Άγγελου Συρίγου

καταδίκη-φοιτητή-για-τον-ξυλοδαρμό-το-510124

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο ο φοιτητής της Φιλοσοφικής σχολής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή της Παντείου, Άγγελου Συρίγου, στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Το δικαστήριο με την απόφασή του καταδίκασε τον νεαρό για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής. Δεν αναγνωρίστηκε, δε, κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο φοιτητή, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο, αλλά προσκόμισε στο δικαστήριο, μέσω των δικηγόρων του, βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικό πρόβλημα.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την καταδίκη του κατηγορούμενου, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό» το γεγονός οι φοιτητές να επιτίθενται και να χτυπούν μέσα στο πανεπιστήμιο έναν καθηγητή. «Αυτό δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας. Για μας το πανεπιστήμιο ήταν κάτι παραπάνω από ιερό. Έχουν αλλάξει οι καιροί και κάποιες αξίες στη νέα γενιά..» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Και συνέχισε: «Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στον καθηγητή να κάνει παρατήρηση… Είναι υποχρέωση του καθηγητή όμως να υπερασπίζεται του ς φοιτητές και το πανεπιστήμιο. Είναι καλό να είσαι δυναμικός. Και να υπερασπίζεται τις ιδέες σου. Αλλά δεν δικάζονται οι ιδέες αλλά οι πράξεις… Η πολιτική δράση του κατηγορουμένου δεν απασχολεί. Εδώ δικάζονται οι πράξεις. Καλά κάνετε και υπερασπίζεστε τις ιδέες σας αλλά δεν έχετε δικαίωμα να χτυπάτε καθηγητή. Οι πρώτοι που θα έχουν πρόβλημα με τέτοιες συμπεριφορές είναι οι φοιτητές και το πανεπιστήμιο. Εκτός αν εσάς δε σας νοιάζει το πανεπιστήμιο….».

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο κ. Συρίγος περιέγραψε πως έλαβε χώρα το περιστατικό. Όπως είπε, όταν βγήκε από τη σχολή είδε κάποιον να γράφει τον τοίχο στον πεζόδρομο με σπρέι. «Τα μάρμαρα είχαν καθαριστεί πριν λίγες ημέρες. Τον πλησίασα με τρόπο ήρεμο, φιλικό και του είπα:«Αμαρτία δεν είναι αυτό που κάνεις; Κόλλα καλύτερα αφίσες. Τότε πλησίασαν δυο άλλοι δυο νεαροί και ο ένας από αυτούς είναι ο κατηγορούμενος. Μου είπε να φύγω. Τον ρώτησα από πού να φύγω; Από το σπίτι μου; Ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλούσε από μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν από πίσω. Ο ένας με χτύπησε. Όπως έπεφτα, παρέσυρα και τον κατηγορούμενο. Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορούμενος με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία».

«Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη»

Ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι οι δράστες τον χτύπησαν τρεις φορές στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι, ενώ τόνισε πως είχαν «τρομερό μίσος και μανία».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εξεπλάγην με το πάθος τους, ειδικά στα χτυπήματα στα πλευρά. Ο κατηγορούμενος ήταν στο χώμα μαζί μου. Με χτύπησε στο σώμα, κυρίως όμως προσπαθούσε να κρατήσει τα χέρια μου, για να χτυπήσουν οι άλλοι. Όταν άρχισε να μαζεύεται κόσμος, ο κατηγορούμενος μου είπε: “Εσύ δεν είσαι ο Συρίγος ο χρυσαυγίτης;”. Μετά από ώρα ήρθε η αστυνομία και ο κατηγορούμενος μου είπε: “Θυμήσου τι έγινε. Γλίστρησες έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη».

Στην κατάθεσή του ο κ. Συρίγος τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «χρυσαυγίτης» τον προσβάλλει και πως όσοι τραυματίζουν και βιαιοπραγούν εις βάρος συνανθρώπων τους είναι εξίσου φασίστες είτε ανήκουν στην ακροδεξιά είτε στην άκροαριστερά.

Μάρτυρας υπεράσπισης παιδικός φίλος του κατηγορούμενου, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτος ο καθηγητής έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι ο κατηγορούμενος εκείνον.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου