ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία με ελικόπτερο Απάτσι

τραγωδία-με-ελικόπτερο-απάτσι-490061

Με τραγικό τρόπο έχασαν τη ζωή τους οι δύο χειριστές ενός ολοκαίνουριου ελικοπτέρου Απάτσι το οποίο έντεκα λεπτά πριν τις 12 χθες το μεσημέρι κατέπεσε μέσα στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων έπειτα από βλάβη που παρουσιάστηκε αιφνιδίως στο AH-64DHA.

Οι δύο πιλότοι –ένας αξιωματικός στο βαθμό του ταγματάρχη και ένας υπαξιωματικός στο βαθμό του αρχιλοχία- είχαν απογειωθεί με ένα από τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι της αεροπορίας στρατού, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης.

Ενώ το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος 3.000 ποδών, ο κυβερνήτης ανέφερε στον πύργο ελέγχου ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα. Έπειτα από συνεννόηση με τον πύργο ελέγχου, οι δύο άτυχοι πιλότοι προσπάθησαν να προσγειώσουν το Απάτσι πίσω στη βάση τους. Μέσα στο αεροδρόμιο της Πάχης, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί, οι χειριστές επιχείρησαν προσγείωση ανάγκης με αυτοπεριστροφή. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η μέθοδος αυτή για την προσγείωση του ελικοπτέρου επελέγη από τους άτυχους πιλότους λόγω της βλάβης που αντιμετώπιζαν, ή αν το Απάτσι βρισκόταν σε περιδίνηση.

Έντεκα λεπτά πριν τις 12, κι ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος περίπου 100 ποδών (δηλαδή γύρω στα 30 μέτρα από το έδαφος), οι χειριστές απώλεσαν οριστικά τον έλεγχο του Απάτσι.

Το ελικόπτερο βυθίστηκε σαν μια ανεξέλεγκτη μάζα, προσέκρουσε στο έδαφος με το ρύγχος και ανεφλέγη. Πληροφορίες λένε ότι της συντριβής ακολούθησαν εκρήξεις.

Αμέσως μετά την πρόσκρουση, πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά στα συντρίμμια του Απάτσι. Ήταν όμως πολύ αργά για τον ένα χειριστή ο οποίος εντοπίστηκε απανθρακωμένος. Ο δεύτερος πιλότος έφερε βαριά εγκαύματα, βρισκόταν όμως στη ζωή όταν οι διασώστες τον απεγκλώβισαν από το κόκπιτ του Απάτσι.

Για τη διάσωσή του επιχειρήθηκε να μεταφερθεί στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο με άλλο στρατιωτικό ελικόπτερο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι και ο δεύτερος πιλότος υπέκυψε στα τραύματά του εν πτήσει προς το 401.

Το ελικόπτερο ανήκε στο 2ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού).

Από την τραγωδία προκύπτουν τεράστια ερωτήματα, καθώς πρόκειται για ένα από τα ολοκαίνουργια 12 Απάτσι που είχαν παραληφθεί το Σεπτέμβριο του 2009 και είχαν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις το Φεβρουάριο του 2010!

Η παράδοση των ελικοπτέρων είχε καθυστερήσει για διάφορους λόγους, ωστόσο συνέπεια της μακράς αποθήκευσής τους είχαν προκληθεί προβλήματα, όπως το γεγονός ότι τρωκτικά είχαν αλλοιώσει τις καλωδιώσεις ορισμένων ελικοπτέρων.

Τυπικώς, τα προβλήματα είχαν ξεπεραστεί πριν από την παραλαβή των ελικοπτέρων…

Τριήμερο πένθος

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τραγική απώλεια των δύο χειριστών: «Είναι βαθιά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Θρηνούμε όλοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ελληνικός λαός, την απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Στις οικογένειές τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους».

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για τον τραγικό θάνατο των δύο στελεχών. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργού.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος, ενώ, παράλληλα, έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων χειριστών του ελικοπτέρου, εκφράζοντάς τους τη βαθιά θλίψη όλων μας για το τραγικό συμβάν και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος».

«Εκφράζω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό των χειριστών του ελικοπτέρου. Η Βουλή των Ελλήνων πενθεί για την τραγική απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον. Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

"Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μας για το τραγικό συμβάν και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων πιλότων του Στρατού μας. Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα", ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Θ. Λεονταρίδης.

Συλλυπητήρια αλλά και ερωτήματα εκφράζει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για 2 χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού.

»Ακόμα ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με τη λειτουργία του όλου συστήματος πρόληψης ατυχημάτων και προστασίας του προσωπικού. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε «ανθρώπινο λάθος».

»Το ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο χειριστών».

Συλλυπητήρια για το θάνατο των δύο χειριστών εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχτηκε το τραγικό αυτό συμβάν, απαιτούν σοβαρές και σε βάθος απαντήσεις.

«Είναι λυπηρό το γεγονός της πτώσης του ελικοπτέρου με τραγικό το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα καταβάλλει υψηλό τίμημα για τις στρατιωτικές δαπάνες και ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το ατύχημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών χειριστών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου