ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα ακρίβειας

νέο-κύμα-ακρίβειας-502572

Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα δοκιμάζονται με πρωτοφανή τρόπο στα οικονομικά τους και στην καθημερινότητα αλλά, όπως φαίνεται, τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά..
Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 6,5% τον Ιούνιο, πριν δηλαδή λειτουργήσει και η τελευταία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.
Είναι προφανές ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα κόστη για τους παραγωγούς και το ντόμινο στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτο.
Τα στοιχεία της Στατιστικής δείχνουν ότι οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, στην παραγωγή βασικών μετάλλων, στα προϊόντα χαρτιού και καπνού που προέρχονται από το εξωτερικό κ.α.
Αντίθετα – και αυτό είναι το μόνο παρήγορο – σταθεροποίηση καταγράφεται στην βιομηχανία τροφίμων.
Όλα αυτά, με φόντο την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων από τον Φεβρουάριο και μετά αλλά και πριν εφαρμοστούν από τη νέα, όπως όλα δείχνουν, χρονιά οι μεγάλες για τα νοικοκυριά και τους αγρότες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα!
Ο δείκτης τιμών παραγωγού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά το Σεπτέμβριο του 2008, αλλά τότε η οικονομία μας χαρακτηριζόταν ακόμη από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το χρήμα κυκλοφορούσε σαφώς πιο εύκολα.
Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας επί ένα δίμηνο παραμένει πάνω από 5%, ενώ την ίδια ώρα στον μεν δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους έχει υπάρξει μεγάλη μείωση εισοδήματος, στον δε ιδιωτικό τομέα οι αποδοχές έχει συμφωνηθεί να παγώσουν μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο, οπότε και θα δοθούν οριακές αυξήσεις από τους εργοδότες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου