ΕΛΛΑΔΑ

Επιστράτευση οδηγών και φορτηγών

επιστράτευση-οδηγών-και-φορτηγών-485130

Την απόφασή του για την πολιτική επιστράτευση των οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσης που απεργούν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η παρατεταμένη απεργία τους: "έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση για την απόφαση της κυβέρνησης:

"Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας".

Πάντως, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή φέρονται οι ιδιοκτήτες, καθώς το απόγευμα αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση. "Δώσαμε μία ευκαιρία στην κυβέρνηση, τώρα ο Θεός να βάλει το χέρι του" δήλωσε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών Γιώργος Τσάμος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για πολιτική επιστράτευση.

Από νωρίς

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχαν το πρωί οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ στο υπουργείο Υποδομών, είχε φανεί η πρόθεση της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση το αδιεξόδου και την εμμονή των ιδιοκτητών συνεχίσουν την απεργία τους.

Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας αρχικά και ο Γιώργος Πεταλωτής στη συνέχεια ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση έδειξε διάθεση για διάλογο, αλλά υπάρχει και το δημόσιο συμφέρον.

«Η κυβέρνηση έδειξε την βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας, παρέχοντας μια επιπλέον άδεια για κάθε υφιστάμενη και δίνοντας φορολογικά κίνητρα για κάθε ιδιοκτήτη, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το δημόσιο συμφέρον το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε» δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για δημόσιο διάλογο και πρόσθεσε ότι «από κει και πέρα αν συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε η ίδια, με πράξεις πλέον, θα αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των απεργών ή σε απελευθέρωση της αγοράς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απελευθέρωση έχει αποφασιστεί, είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε μια μέρα που γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις».

Στη διάρκεια της συνάντησης οι ιδιοκτήτες απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για λύση της απεργίας και στη συνέχεια να διεξαχθεί διάλογος, καθώς και την πρόταση να τους χορηγηθεί μια επιπλέον δωρεάν άδεια.

Ζήτησαν επίσης να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, γεγονός που αποκλείει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει και σχετική δέσμευση με τον Μηχανισμό Στήριξης.

Επιπλέον, επιθυμούν αποζημίωση του ύψους της αδείας που κατέχουν, σε βάθος χρόνου και διασφάλιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Σημείωσαν ακόμα ότι τα θέματα είναι σύνθετα και απαιτείται να υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Η ευθύνη για τη συνέχιση της απεργίας βαραίνει την κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει να παραλύσει η χώρα» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Χάρης Τσιόκας.

 

«Στέγνωσαν» τα ρεζερβουάρ

Η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, αφού τα περισσότερα βενζινάδικα στέγνωσαν από καύσιμα.

Εκτός από καύσιμα, υπήρχε φόβος να παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως οπωροκηπευτικά και φάρμακα.

Ανησυχία, μάλιστα, εκφράζεται και από τους τουριστικούς φορείς για το πως θα γίνουν οι μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, όπου θα φύγουν για διακοπές οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου.

Από την πλευρά τους, οι βενζινοπώλες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, τηρώντας στάση αναμονής, ενόψει και της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στις ρυθμίσεις που προβλέπει για τον κλάδο τους το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών.

Πηγές του υπουργείου Μεταφορών- υπό την πίεση και των επαγγελματιών, ιδίως του τουρισμού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την απεργία- έλεγαν ότι στην περίπτωση που γίνει πολιτική επιστράτευση είναι πολύ πιθανό να μην ισχύσει και το τριετές μεταβατικό στάδιο για την πλήρη απελευθέρωση των αδειών.

 

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης σχολίασε: «Η κυβέρνηση όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Δεν έκανε ειλικρινή διάλογο και άφησε τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Με δυσμενέστατες συνέπειες για όλη τη χώρα. Και τώρα σπεύδει με ακραία μέσα να λύσει μια ακραία κατάσταση που η ίδια δημιούργησε».

Η πολιτική κόντρα συνεχίστηκε για την απόφαση και στη Βουλή.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ.Παφίλης χαρακτήρισε αναμενόμενη την κίνηση της κυβέρνησης. «Δεν ξέρω τι θα κάνετε στο μέλλον. Θα ανοίξετε εξορίες;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Ο αγώνας των οδηγών βυτιοφόρων, ουσιαστικά στρέφεται κατά της πολιτικής σας που θέλει να συγκεντρώσει τις μεταφορές σε λίγα χέρια. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια γεγονότα και στους ναυτεργάτες».

Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε την «κλιμάκωση του ιουλιανού πραξικοπήματος που θα γραφεί με μελανά γράμματα στην ελληνική ιστορία – καταπάτηση του Συντάγματος, διάλυση κάθε κοινοβουλευτικής τάξης». «Βγάλατε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στα λιμάνια, μετά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τώρα επιστρατεύετε τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Πού οδηγείτε την χώρα και την Δημοκρατία; Στο γύψο πάτε να βάλετε τις απεργίες;»

«Καμία κυβέρνηση μετά τον πόλεμο δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους μέτρα αυταρχισμού. Μόνη διέξοδος να εξεγερθεί ο ελληνικός λαός ενάντια στην νεοαποικιοκρατία και μια παραδομένη κυβέρνηση που μας οδηγούν στην καταστροφή» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ακούσαμε μέχρι και τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για Ιουλιανό πραξικόπημα – και δεν ντρέπονται» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπενθυμίζοντας στους προηγούμενους ομιλητές, ότι «η απεργία γίνεται από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών και όχι από τους οδηγούς τους».

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καλούν το λαό σε επανάσταση την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Τι θέλει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ; Να καταλυθεί το κράτος, να μην γίνει κανείς διάλογος, να μην γίνει καμία πρόοδος, να παραμείνουμε στα κλειστά επαγγέλματα κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και συμβάσεων, να παραμείνει ο λαός στην θυσία του εισοδήματος και της αποταμίευσής του; Ζητούν να μην έχει καμία ελπίδα;»

«Είμαστε εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσεως και τουριστικής περιόδου. Αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στις αντιδράσεις μας προκειμένου να αποφύγουμε τις ακρότητες, προκειμένου να αποφύγουμε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού» ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Στο άλλο άκρο, βρίσκεται η επιστράτευση. Ρωτούμε: Εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές; Γιατί ο ΛΑΟΣ γνωρίζει πως υπάρχει και η διέξοδος του εξαντλητικού διαλόγου. Πρότασή μας είναι μία: Όταν βιώνουμε μια τέτοια οικονομική πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις μας, συμπεριφορές μας και νουνεχείς πρώτα απ’ όλα» δήλωσε ο κ. Ροντούλης.

«Αδυναμία σημαίνει επιστράτευση. Μην χαίρεστε για το αδιέξοδο που δημιουργήσατε» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, εστιαζόμενος στην διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου που θίγει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των βυτιοφόρων, ένα μήνα πριν την συζήτησή του στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκοπίμως χρησιμοποιεί την φιλολογία περί «συντεχνιών» και «βάζει το φιτίλι για τα πολλαπλά κατάγματα της κοινωνικής συνοχής». «Τα τραύματα της ελλειμματικής κοινωνικής συνοχής στα οποία επενδύετε, είναι προφανές ότι θα γυρίσουν ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Πυροβολείτε τα πόδια σας -σταματείστε!».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου