ΕΛΛΑΔΑ

Σε Δημόσιο & Δήμους τα δεσμευμένα χρήματα της υπόθεσης Energa

σε-δημόσιο-δήμους-τα-δεσμευμένα-χρήμ-540700

Το χέρι στην… τσέπη υποχρεούνται να βάλουν οι 13 από τους 19 καταδικασθέντες για το σκάνδαλο των εταιρειών Energa Hellas Power μετά την απόφαση του δικαστηρίου να επιστρέψουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου το «χαράτσι» το οποίο αν και εισέπραξαν από τους καταναλωτές ουδέποτε το κατέβαλαν, ως όφειλαν.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέταξε να αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό ύψους 52.206.263 ευρώ το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, το γνωστό δηλαδή «χαράτσι» στα ακίνητα.

Το δικαστήριο παράλληλα τους υποχρέωσε να καταβάλλουν άμεσα στους δήμους όλες τις εισπρακτέες απαιτήσεις τους από τέλη ύψους 29.813.000 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να πληρώσουν ποσό 5.992.040 ευρώ στο Δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Ακόμη, το δικαστήριο διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς απ’ όπου θα μπορούν να εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.

Η απόφαση αυτή μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή, κάτι που σημαίνει ότι με την καθαρογραφή της, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα.

Τέλος, αφού εξοφληθούν δημόσιο και δήμοι το ποσό που θα απομείνει θα παρακρατηθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να διατεθεί όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι εκτελεστότητας σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο στους περισσότερους κατηγορούμενους στην υπόθεση αναγνώρισε ελαφρυντικά με αποτέλεσμα μόνο οι τρεις από αυτούς να οδηγηθούν τελικά, μετά την καταδίκη τους, στις φυλακές. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Γ. Πεπόνης άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε πως οι δικαστές «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων» και ζητεί την «εξαφάνιση» της απόφασης ως προς το σκέλος των ποινών αλλά και των ελαφρυντικών η αναγνώριση των οποίων ήταν η αιτία να σπάσουν τα ισόβια.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου