ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα ασπίδα για τον καρκίνο του μαστού

ερευνα-ασπίδα-για-τον-καρκίνο-του-μαστ-851206

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής περιορίζει σημαντικά την εμφάνιση του πιο «δημοφιλούς» καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό, εκείνον του μαστού. Συγκεκριμένα, έως και 20% μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες οι οποίες ακολουθούν με συνέπεια και διάρκεια τους διατροφικούς κανόνες που επιτάσσει η μεσογειακή κουζίνα, ιδίως στην περίπτωση που αυτές έχουν εισέλθει στον… κύκλο της εμμηνόπαυσης.

Αυτό αποκάλυψε 10ετή μελέτη που έγινε σε δείγμα 14.807 γυναικών από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Δημήτρη Τριχόπουλο. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στις γυναίκες και ότι κάθε χρόνο 1, 3 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο –ανάμεσα στις οποίες και 4.500 Ελληνίδες – προστίθενται στον κατάλογο με τα νέα κρούσματα του καρκίνου του μαστού, αντιλαμβάνεται κανείς την αξία της προαναφερθείσας μελέτης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της νόσου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τέθηκαν στο μικροσκόπιο οι διατροφικές συνήθειες 14.807 Ελληνίδων, οι οποίες βρίσκονταν τόσο στη φάση προ της εμμηνόπαυσης όσο και στην φάση που ακολουθεί την παύση της εμμήνου ρύσης. Και στις δύο ομάδες του δείγματος καταγράφηκε η συχνότητα κατανάλωσης 150 δημοφιλών ελληνικών και μη τροφών, ενώ συνυπολογίστηκε η διατροφική αξία των τροφών αυτών, η κατανάλωση αλκοόλ και η συνολική ημερήσια λήψη θερμίδων. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του μαστού: οι γυναίκες που βρίσκονταν σε φάση μετεμμηνοπαυσιακή και ακολουθούσαν πιστά την μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που δεν… τιμούσαν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το ψάρι, τα δημητριακά και απεναντίας κατανάλωναν πολύ κρέας, γαλακτοκομικά και γενικά προϊόντα με πολλά λιπαρά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης καθηγητή κ. Τριχόπουλο, «σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι επίσης ότι ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνότερος σε σύγκριση με εκείνον που εκδηλώνεται πριν από την εμμηνόπαυση». Όπως ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο protothema.gr, 240 γυναίκες του δείγματος εμφάνισαν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης και σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού. Κατά τον καθηγητή, πρόκειται για ένα εύρημα που ενισχύει την επιστημονική άποψη ότι ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται πριν από την εμμηνόπαυση έχει κυρίως γενετική βάση, δηλαδή είναι κληρονομικός καρκίνος, σε αντίθεση με τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή.

Η έρευνα η οποία υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Επικεφαλής ήταν ο κ. Τριχόπουλος και συμμετείχαν οι κυρίες Αντωνία Τριχοπούλου, Χριστίνα Μπάμια και Παγώνα Λάγιου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου