ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίνη του Βατοπεδίου η Ν. Δημοκρατία

στη-δίνη-του-βατοπεδίου-η-ν-δημοκρατία-851206

Αντιμέτωπη με το παρελθόν της που ποτέ δε φαίνεται να ξεπέρασε είναι ΝΔ. Βρίσκεται πλέον σε μια περιδίνηση χωρίς τέλος με αφορμή την υπόθεση που την σπίλωσε όσο τίποτε άλλο όσο ήταν κυβέρνηση, την υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο ένας καρφώνει τον άλλο με τον Γιάννη Αγγέλου να κάνει την αρχή, λέγοντας ότι για τις επαφές με το Άγιο ‘Ορος υπεύθυνος επί της ουσίας ήταν ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος

Ακολούθησε η οργή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επί της ουσίας έσυρε τη ΝΔ σε δύο ανακοινώσεις με τις οποίες στήριζε τον Γιάννη Αγγέλου

Κι ενώ η Ρηγίλλης προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ, ήρθε χθες το μεσημέρι η κίνηση ρελάνς από τον Γιώργο Βουλγαράκη, μια κίνηση με συμβολισμό, αφού κάλεσε ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή πάλι για το Βατοπέδι και να εξηγήσει γιατί αφού ο κ. Βουλγαράκης έκανε λάθος και δεν ακύρωσε τις ανταλλαγές με τη Μονή, δεν το έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, ως υπουργός Πολιτισμού.

«Ρελάνς» Βουλγαράκη

Με αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες ο συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου Ευ.Βενιζέλος και οι μετά απ’ αυτόν υπουργοί Πολιτισμού (Μ.Λιάπης, Αντ.Σαμαράς και Π.Γερουλάνος), «απαντά» ο Γ.Βουλγαράκης στην προτροπή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, να ορίσει ο ίδιος μάρτυρες για την υπόθεση.

Έχοντας ενημερωθεί από την Προανακριτική Επιτροπή, πως δικαιούται να ζητήσει την κλήση μαρτύρων, που να διαφωτίσουν την υπόθεση, προτείνει τους εξής:

• Ευάγγελο Βενιζέλο («προκειμένου να διαφωτίσει την Επιτροπή σας για το αν ο υπουργός Πολιτισμού υποχρεούται να γνωμοδοτεί, ή να εγκρίνει, προ κάθε μεταβιβάσεως ακινήτων σε περιοχές, που είναι αρχαιολογικοί χώροι, αν δύναται με διοικητική πράξη να ακυρώνει οποιαδήποτε και οπουδήποτε, συμβόλαια μεταβιβάσεως ακινήτων, όταν το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους, αν ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, καταργεί τα εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο, ή περιορίζει την ελευθερία διαθέσεώς του…»).

• Μιχάλη Λιάπη και Αντώνη Σαμαρά (για να απαντήσουν στα παραπάνω, όπως επίσης «και για τους λόγους για τους οποίους και οι ίδιοι δεν ακύρωσαν τις επίμαχες πράξεις μεταβιβάσεως»)

• Παύλο Γερουλάνο (για τα παραπάνω και για την από πλευράς του αποδοχή απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, η περιοχή του δάσους της Ουρανούπολης δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, ούτε και αρχαιολογικός χώρος)

Οι πρώτες καταθέσεις

Τους πρώτους πέντε μάρτυρες που θα καταθέσουν για το Βατοπαίδι ανακοίνωσε η Προανακριτική Επιτροπή.

Πρόκειται για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α.Γαβριηλίδη, τον πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Γ.Μουρμούρα, τον επικεφαλής της Επιτροπής ενάντια στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Στ. Γκρόζο και τον γ.γ του υπουργείου Οικονομικών, Δ.Γεωργακόπουλο.

Στις 25 Αυγούστου θα αποφασιστεί και νέος κατάλογος μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να συγκαταλέγεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Εν τω μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε έγγραφο του προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλη Μπεντενιώτη, με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών την αποστολή «του πορίσματος για το βαθμό, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, λόγω χαμηλής εκτίμησης των ακινήτων που ανταλλάχθηκαν».

Αντίδραση της Εισαγγελίας

«Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» δηλώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης, αντιδρώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία για τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στο Γ.Αγγέλου.

«Να σταματήσει η όποια πολιτική, ή άλλου επαγγελματικού είδους, σπέκουλα, ιδίως όταν δεν υπάρχει υπέρβαση με δόλο των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας των δικαστών» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Παπαδάκης με αφορμή την κριτική που δέχεται η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικοί λειτουργοί της.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου