ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα στην Τουρκία για την Κύπρο

μηνύματα-στην-τουρκία-για-την-κύπρο-851206

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είχε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικων Μάρκος Κυπριανού την Τρίτη, 36η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ελληνική βοήθεια και συμπαράσταση.

Ο Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι μία μαύρη επέτειος. Και δυστυχώς, 36 χρόνια μετά, ακόμα συζητάμε τα αποτελέσματα πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα ανατρέψουμε» είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι χωρίς τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδας δεν θα μπορούσε η Κύπρος να κρατά επί 36 χρόνια ανοιχτό το ζήτημα.

«Παραδέχομαι την αντίσταση του λαού της Κύπρου. Γιατί αν είχε υποκύψει ο λαός και μοιρολατρικά δεχόταν τα τετελεσμένα, δεν θα υπήρχε σήμερα δυνατότητα για την Ελλάδα να στηρίξει μαζί σας αυτό ακριβώς, το να δίνετε τη μάχη, μια σκληρή μάχη, που πολλοί Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τα γεγονότα. Κανένας δεν μιλάει για στρατιωτική κατοχή» δήλωσε από πλευράς του ο Κάρολος Παπούλιας.

Πρωθυπουργός και κόμματα για την επέτειο

Μήνυμα προς την Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση, ώστε να υπάρξει δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα.

Ο Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η 20ή Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η σημερινή θλιβερή επέτειος φέρνει στις μνήμες ολόκληρου του Ελληνισμού τις δραματικές ώρες της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία μας».

«Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και θυμίζει σε ολόκληρο τον κόσμο την πραγματική διάσταση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εισβολή του Αττίλα και αφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, την εθνοκάθαρση, που έγινε από τα στρατεύματα κατοχής και τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια».

Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου