ΕΛΛΑΔΑ

«Τα ομόλογα οδήγησαν σε εκλογές το 2007!»

τα-ομόλογα-οδήγησαν-σε-εκλογές-το-2007-851206

Με την υπόθεση των ομολόγων συνέδεσε ο Γιώργος Ζορμπάς τις πρόωρες εκλογές του 2007, στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική της Βουλής.

Ο πρώην δικαστικός πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος άφησε αιχμές για την παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τη Δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε για τον άλλοτε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, ο οποίος είχε επιστρέψει τα δικά του πορίσματα ως «μη σύννομα».

Ο Γ.Ζορμπάς έκανε λόγο για δικονομική αυθαιρεσία, η οποία «είχε καταστεί πλέον μόνιμη συνήθεια για την εισαγγελία».

Υποστήριξε επίσης ότι ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έδειξε εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών που είχε στα νησιά Κέιμαν στέλεχος της North Asset Management.

Τέλος, εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι άφησε στη μέση την έρευνα, εξαιτίας της αποπομπής του από την Αρχή και δήλωσε ότι δε γνωρίζει την τύχη των στοιχείων που άφησε πίσω του.

«Φούσκα» χαρακτήρισε την κατάθεση Ζορμπά η Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι δεν κατονόμασε τον πολιτικό χώρο για τον οποίο έγραφε στα πορίσματά του.

 
Τα πορίσματα
Καταπέλτης για τους εμπλεκομένους στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων είναι τα πορίσματα του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Ο Γ.Ζορμπάς, ο οποίος χθες κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής της Βουλής, στα πορίσματά του διαπίστωσε ροή «μαύρου» χρήματος που ως προϊόν δωροδοκίας κατευθύνθηκε σε «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

Ο κ. Ζορμπάς συνέταξε τρία διαφορετικά πορίσματα, που εστάλησαν στην Επιτροπή, ύστερα από σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη, και για πρώτη φορά αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας.

Το πρώτο πόρισμα, που συντάχθηκε στις 7 Αυγούστου 2007, αφορά το δομημένο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τα άλλα δύο σχετίζονται με τα δομημένα ομόλογα, που κατέληξαν στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΥΦΕ, και συντάχθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και στις 13 Μαϊου 2008 αντίστοιχα.

Στο πόρισμά του για το δομημένο ομόλογο, που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν σαφής η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου στην αλλοδαπή».

«Οι πράξεις αγοράς και πωλήσεως ομολόγων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ φέρονται βλαπτικές» και «τα ομόλογα κατέληγαν σε βλάβη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων», καταλήγει στο πόρισμα του ο κ. Ζορμπάς.

Ειδικά στο πόρισμα για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) υπάρχει ρητή αναφορά στη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος.

Σε ό,τι αφορά την έρευνά του για την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 130 εκ. ευρώ από το ΤΕΑΥΦΕ, ο κ. Ζορμπάς διαπιστώνει στο πόρισμά του ότι «υπήρξε σχεδίαση και μεθόδευση» καθώς και ανάμειξη χρηματοοικονομικών εταιριών, εκπρόσωποι των οποίων διέθεταν ευρύ κύκλο «υψηλών γνωριμιών».

Τέλος, σχετικά με το δομημένο ομόλογο των 130 εκ. ευρώ. που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ, ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι από την έρευνά του προκύπτουν «επαρκείς ενδείξεις περί τέλεσης πράξης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την έκδοση και αγοραπωλησία του» και ότι «εντοπίζεται η ύπαρξη σαφών ενδείξεων περί τέλεσης δωροδοκίας και δωροληψίας».

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτο πόρισμα συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2007, αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το επέστρεψε στον κ. Ζορμπά, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να συντάσσει τέτοιες εκθέσεις.

Ο επικεφαλής της Αρχής ωστόσο επέμεινε και τον Μάιο του 2008 απέστειλε στη Δικαιοσύνη άλλες δύο εκθέσεις για δομημένα ομόλογα που είχαν προμηθευτεί τα Ταμεία των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) και των φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ).

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου