ΕΛΛΑΔΑ

Υποπτοι για την πυρκαγιά οι πυλώνες

υποπτοι-για-την-πυρκαγιά-οι-πυλώνες-851206

Αυτοψία στην περιοχή όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική το Σάββατο, διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αρμόδιος για υποθέσεις περιβάλλοντος, Δημήτρης Γκύζης, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί.

Ο εισαγγελέας, έχει στοιχεία που συντείνουν στο ενδεχόμενο οι πυρκαγιές στον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, να οφείλονται σε πλημμελή συντήρηση πυλώνων της ΔΕΗ.

Έτσι, ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν ισχύει ή όχι η πιθανότητα αυτή. Αντίστοιχη έρευνα θα διενεργηθεί και από πραγματογνώμονα, από την πλευρά της ΔΕΗ.

Ο εισαγγελέας αναμένει τα πορίσματα από τις δύο πραγματογνωμοσύνες την επόμενη εβδομάδα.

Από την αυτοψία που πραγματοποίησαν επίσης αξιωματικοί της Πυροσβεστικής προκύπτει ότι δεν υπάρχει εμπρηστικός μηχανισμός, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση του κ. Γκύζη.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγούνται τα δύο άτομα που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Άνω Σούλι, Μαραθώνα.

Οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να πέταξαν τσιγάρο, από το οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά.

 

Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

«Οι πυρκαγιές είναι ένα ζήτημα, που αντιμετωπίζεται κάθε μέρα […]. Από εκεί και πέρα μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι, γιατί με τις συνθήκες που επικρατούσαν, ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ότι όταν υπάρχει οργάνωση και βούληση από την πολιτική ηγεσία, αλλά και με την αυταπάρνηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, τότε τα αποτελέσματα είναι θετικά, όσο θετικά μπορεί να είναι μετά από μία πυρκαγιά», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν δε λειτουργούσε το κράτος, όπως λειτούργησε σε αυτήν την περίπτωση, αναλογιζόμαστε πως οι συνέπειες θα ήταν δυσμενέστερες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει επισημάνσεις τοπικών παραγόντων, δημάρχων, κ.λπ. για «ελλείψεις στα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό», ο εκπρόσωπος είπε ότι «με ό,τι διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας κατά το δυνατόν καλύτερα σε πολιτικό επίπεδο και να δώσουμε εκείνες τις κατευθύνσεις, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Επισήμανε ότι «με αυτά που διαθέτουμε, αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κάνουμε» και σημείωσε ότι είναι επόμενο, να υπάρχουν παράπονα μετά από μία πυρκαγιά. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση, «εκείνο που έχει να κάνει, είναι να χαράσσει στρατηγική και τακτική πρόληψης των πυρκαγιών, περιορισμού τους, αν εκδηλωθούν, και αναδάσωσης μετά».

Κληθείς να σχολιάσει τις διατυπωθείσες από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, επικρίσεις για τον κυβερνητικό μηχανισμό, ο κ. Πεταλωτής είπε: «όποιος έχει δει τα αποτελέσματα των χθεσινών και προχθεσινών πυρκαγιών και μπορεί να δει τι έκανε η πολιτεία για να μην επεκταθούν αυτές οι πυρκαγιές και τι γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν η κυβέρνηση του κ. Δένδια είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου