ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαέξι σφαίρες στην ελευθεροτυπία

δεκαέξι-σφαίρες-στην-ελευθεροτυπία-497548

 
Νέα τροπή παίρνει η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ, τα δύο όπλα των 9 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την τρομοκρατική οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών". Μετά από αυτή την εξέλιξη, η υπόθεση μεταφέρεται στην Αντιτρομοκρατική, δεδομένου ότι η δολοφονία αποδίδεται και με στοιχεία σε τρομοκρατική ενέργεια.

Τα όπλα "μίλησαν"
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, από τον τόπο της επίθεσης περισυνελέγησαν 16 κάλυκες, διαμετρήματος 9 mm. Οι 13 έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, στα Πατήσια.
Τρεις έχουν πυροδοτηθεί από το 9άρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούμενο- το οποίο χρησιμοποιήθηκε και αυτό στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 και κατά του τηλεοπτικού σταθμού «ΑLΤΕR» στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.
Επίσης, οι κάλυκες από το συγκεκριμένο πιστόλι ταυτίζονται με κάλυκα, που είχε βρεθεί επάνω στο μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία μέρα μετά την επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού, μαζί με την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Πως έγινε η δολοφονία
Η δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε στις 5:25 χθες το πρωί, με δράστες τρεις τουλάχιστον άγνωστους άνδρες, έξω από το σπίτι του θύματος, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη. Οι δράστες πυροβόλησαν με δυο πιστόλια των εννέα χιλιοστών και το θύμα δέχθηκε συνολικά δεκαέξι σφαίρες.
Οι δράστες χτύπησαν το κουδούνι του δημοσιογράφου, που έμενε στο δεύτερο όροφο  μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών ετών παιδί τους, και του είπαν ότι χτυπούσε ο συναγερμός του αυτοκινήτου του, γι’ αυτό και κατέβηκε προκειμένου να δει τι είχε συμβεί.
Όταν βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας, οι δράστες τον γάζωσαν με τα δύο πιστόλια και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, το θύμα βρέθηκε ανάμεσα στους δύο εκτελεστές και δέχθηκε πυρά στο κεφάλι, το θώρακα, την κοιλιά, τους γλουτούς και την πλάτη. Αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φ. Κουτσάφτης.

Οι στολές και το κλεμμένο αυτοκίνητο

Οι δράστες φορούσαν στολές, που δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν αστυνομικές, της Δημοτικής Αστυνομίας ή υπαλλήλων σεκιούριτι.
Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Honda Civic, το οποίο βρέθηκε καμένο γύρω στις 6 το πρωί στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας.
Το αυτοκίνητο εκλάπη από τον Άλιμο, το περασμένο Σάββατο (17/7). Η κλοπή του είχε δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Η σύζυγός του θύματος, που βρισκόταν στο σπίτι μαζί με το ανήλικο παιδί τους, υπέστη ισχυρό σοκ,
Τις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ανέλαβε αρχικώς το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, καθώς σε πρώτη φάση αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αστυνομικές έρευνες λαμβάνει μέρος και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Θα εξετάσουν τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που βρίσκονται στο σπίτι του δημοσιογράφου, ενώ ζητήθηκε η άρση του απορρήτου για τα ηλεκτρονικά μηνύματα του θανόντος.
Ο δικηγόρος του θύματος, Γ. Μαρακάκης, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι ο δημοσιογράφος ερευνούσε δεκάδες υποθέσεις και τα τελευταία χρόνια δεχόταν απειλές κατά της ζωής του. Τόνισε, δε, ότι η αστυνομία θα πρέπει να ελέγξει τα αρχεία του, τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του.

Ποιος ήταν ο Σ. Γκιόλιας

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Θέμα 9.89", ενώ για αρκετά χρόνια ήταν αρχισυντάκτης στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ωστόσο οι σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα ήταν τεταμένες.
Ο ίδιος ήταν επίσης εκ των δημιουργών του blog troktiko.blogspot.com, όπως έγραψε και επισήμως το προαναφερθέν ιστολόγιο. 
Γεννήθηκε στη Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου 1973. Το 2003 παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Αδαμαντία, και το 2008 απέκτησαν το γιο τους Ευθύμη.

Αντιδράσεις

Την απερίφραστη καταδίκη, εκ μέρους της κυβέρνησης, της "άνανδρης και εν ψυχρώ δολοφονίας" του Σ. Γκιόλια, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος.
"Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές ήδη έχουν αναλάβει δράση, ώστε να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της δολοφονίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσύνδεσε εντελώς τη δολοφονία του δημοσιογράφου από την "κοινωνική βία", λέγοντας πως "αν υιοθετούσαμε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαμε αυτό που έγινε".

Την οργή και τη θλίψη εκ μέρους όλων των βουλευτών για την αποτρόπαιη δολοφονική ενέργεια, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας το θύμα υπήρξε διακεκριμένο μέλος. Η Ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση και να εντοπίσουν και να συλλάβουν το ταχύτερο δυνατόν τους δολοφόνους".
"Καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν", σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
"Δε  δολοφονήθηκε μόνον ένας θαρραλέος δημοσιογράφος αλλά η ίδια η δημοσιογραφία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας: "Κάποιους ενόχλησε και αποφάσισαν να πατήσουν τη  σκανδάλη".
Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σ. Γκιόλια εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, καταδικάζοντας την αποτρόπαιη δολοφονία του: "Η γκανγκστερικού τύπου δολοφονία του προκαλεί σοκ στο δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και γενικότερα. Η εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου αποτελεί καθήκον των διωκτικών αρχών".
"Η αποτρόπαιη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί την κοινή γνώμη για την εικόνα του δημόσιου βίου της χώρας", σημειώνει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά. Και προσθέτει: "Η θεσμική υπανάπτυξη και η γενικευμένη διαφθορά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο δράσης σκοτεινών κέντρων και συμφερόντων".
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης καταδικάζει "τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια" και καλεί την πολιτεία "να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση".

ΕΣΗΕΑ- ΠΟΕΣΥ

Τη δολοφονία καταδίκασε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος. "Καταδικάζω την αποτρόπαια δολοφονία ενός ερευνητή, ενός μαχητικού δημοσιογράφου", μιλώντας για "μαφιόζικη δολοφονία".
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ εξέφρασε την οδύνη του για τη δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια. "Ο τρόπος της δολοφονίας του παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων. Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου