ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική

πύρινος-εφιάλτης-στην-αττική-502444

Μεγάλες διαστάσεις είχε πάρει μέχρι αργά χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κάλαμο, απειλώντας οικισμούς. Η φωτιά ξεκίνησε από το Μικροχώρι Καλάμου και επεκτάθηκε σε εκτάσεις εκτάσεις σε Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί και οι φλόγες είχαν φτάσει σε αυλές σπιτιών.
Πρόσκαιρη αναζωπύρωση παρουσίασε η φωτιά στο Λαύριο. Άνοιξε για την κυκλοφορία η λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου που είχε κλείσει από νωρίς, ενώ απ΄/ο τις αρχές δεν τέθηκε θέμα εκκένωσης της κατασκήνωσης στο Βαρνάβα.
Οι ισχυροί άνεμοι έκαναν δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης στον Κάλαμο, στην οποία συμμετείχαν 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 11 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα, έξι πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο συνέδραμαν οι τοπικές αρχές με 14 υδροφόρες, εθελοντές και κάτοικοι.
Νωρίς το απόγευμα εκφράζονταν κάποιες νότες συγκρατημένης αισιοδοξίας για περιορισμό της φωτιάς, καθώς το μέτωπο του Καλάμου είχε σπάσει σε μικρότερα και αναμενόταν η ένταση του ανέμου να πέσει από τα έξι στα πέντε μποφόρ, γεγονός που θα διευκόλυνε την πυρόβεση. Όμως οι άνεμοι ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της κατασροφής.
Για εμπρησμό κάνουν λόγο κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν σε 2-3 χιλιόμετρα. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ρουμελιώτικα, Αϊ Γιάννης και Κολυγιώργα, ενώ οι φλόγες λόγω των βορειοανατολικών ανέμων απείλησαν το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που εκκενώθηκε.
"Δεν είναι τυχαίο το περιστατικό" δήλωσε νωρίτερα ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Απόστολος Γεροκώστας για το γεγονός οτι ξέσπασαν σχεδόν όλα μαζί πολλά μέτωπα προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ.
Σημείωσε ότι το πιο σοβαρό είναι το μέτωπο μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα αλλά τόνισε ότι δεν απειλείται το δάσος του Μαραθώνα κοντά στη λίμνη. Ο κ. Γεροκώστας είπε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση καθώς η πυρκαγιά αλλάξει συχνά κατεύθυνση λόγω του αέρα και ότι το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στην Αττική βρίσκεται εκεί
Το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν στα βορειοδυτικά του Βαρνάβα και το μικρότερο στα βορειοανατολικά της ίδιας περιοχής.
Μεγάλο μέτωπο υπήρχε σε χαράδρα και εξαιτίας των πυκνών καπνών ήταν δύσκολο το έργο της Πυροσβεστική, ωστόσο οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής ευελπιστούσαν να την έχουν θέσει υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ.
Αναζωπύρωση παρουσίασε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Λαύριο, αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να τη θέσουν και πάλι υπό έλεγχο.
Νωρίτερα, δύο κατοικίες υπέστησαν ζημιές, ενώ απειλήθηκαν σπίτια στον οικισμό «Πασάς». Τελικά δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Φωτιά, που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο, ξέσπασε και στο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Πυρκαγιά το απόγευμα και στα όρια των νομών Λακωνίας – Μεσσηνίας, στον Άγιο Νίκωνα Μάνης, σε αγροτική και δασική έκταση. Στο μέτωπο επιχειρούσαν δύο αεροπλάνα.
Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά την εκδήλωσή της το απόγευμα φωτιά σε περιοχή με ξερά χόρτα κοντά στο ΚΤΕΟ Αναβύσου.
Ακόμα 35 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου