ΕΛΛΑΔΑ

«Μαζεύουν» τη χρηματοδότηση στα κόμματα

μαζεύουν-τη-χρηματοδότηση-στα-κόμμ-519896

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε αύξηση της επιχορήγησης των κομμάτων επικαλούμενα την υπουργική απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται ότι τα κόμματα έχουν «φεσώσει» τις Τράπεζες.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η χρηματοδότηση του 2010 ήταν εξαρχής μειωμένη κατά 10% ενώ υπήρξε και τετραετής συμψηφισμός της υπέρβασης της χρηματοδότησης που έλαβαν τα κόμματα για το 2009.

«Από τα προαναφερθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι η χορήγηση του 2010, όχι μόνο δεν είναι μεγαλύτερη από το 2009, αλλά είναι μικρότερη περίπου κατά 29%» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

 

Δήλωση Μπακογιάννη

«Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες και κυρίως τα μεσαία στρώματα και οι συνταξιούχοι, καλούνται να κάνουν μεγάλες και επώδυνες θυσίες προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αποτελεί πρόκληση η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, για αύξηση κατά 30 % της ετήσιας χρηματοδότησης τους», αναφέρει η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δήλωσή της.

«Πρόκειται για κίνηση φαρισαϊσμού, συνεχίζει, δεδομένου ότι είχε προαναγγελθεί και διαφημιστεί ο περιορισμός της φετινής χρηματοδότησης. Αλλά και απόλυτου παραλογισμού αφού η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται από την οργή, την απαξία και την αμφισβήτηση της κοινωνίας. Δεν σκέφτεται κανείς από την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν τί μήνυμα θα εισπράξουν ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας; Το ελάχιστο που έχουν να κάνουν τα κόμματα, καταλήγει η κυρία Μπακογιάννη, είναι άμεσα να αρνηθούν την αύξηση της χρηματοδότησης τους και να την καταθέσουν στο λογαριασμό της Βουλής για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.»

 

«Φέσι» στις τράπεζες

Υπερχρεωμένα στις τράπεζες εμφανίζονται τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ΝΔ χρωστά 120 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 114,8 εκατ. ευρώ.

Τα κόμματα περιμένουν ακόμη να εισπράξουν την τακτική επιχορήγηση του 2010, ύψους 37,1 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί.

Εκκρεμότητες έχουν και τα κόμματα της Αριστεράς, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ: Το ΚΚΕ χρωστά στην Εθνική Τράπεζα 4,4 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2010) και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια τράπεζα 6 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης το 2014).

Μικρότερο είναι το χρέος των Οικολόγων Πρασίνων: 800 χιλιάδες ευρώ με λήξη σύμβασης το 2010.

Το μοναδικό κόμμα που δε χρωστά σε τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο ΛΑΟΣ, το οποίο ζήτησε και τα παραπάνω στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κρατική επιχορήγηση ωστόσο έχει μειωθεί για το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Tο πρόβλημα, όπως αναγνωρίζουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι ότι τα χρήματα που αναμένουν να εισπράξουν -έστω και μειωμένα- από την κρατική επιχορήγηση, θα διατεθούν σχεδόν όλα στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων, υποθηκεύοντας και πάλι την κρατική τους επιχορήγηση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου