ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έκαναν μεταμόσχευση για τις διακοπές!

δεν-έκαναν-μεταμόσχευση-για-τις-διακο-851206

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας στη λίστα αναμονής για μοσχεύματα. Πρόκειται για άτομα που έδωσαν τη μάχη για τη ζωή, αλλά υπέκυψαν, γιατί πολύ απλά η μεταμοσχευτική ομάδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έκανε διακοπές!

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα που βγήκε στη δημοσιότητα, μετά από έρευνα την οποία έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2009 το Ω.Κ.Κ. αρνήθηκε να δεχθεί μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα δοτών, προερχόμενων από όλη την Ελλάδα, «λόγω αδυναμίας συγκρότησης ομάδας μεταμοσχεύσεων λόγω θερινών διακοπών»!

Οι καρδιοχειρουργοί και οι πνευμονολόγοι έλειπαν σε διακοπές και πίσω οι άνθρωποι που βρίσκονταν στις λίστες περιμένοντας ένα συμβατό μόσχευμα… πέθαιναν.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μοσχευμάτων ενημέρωσε για μοσχεύματα το Ωνάσειο στις 17 Ιουλίου, στις 24 Ιουλίου και στις 3 Αυγούστου του 2009. Και τις τρεις φορές, όμως, πήρε την ίδια απάντηση με fax, «βρίσκονται σε άδεια». Ο Ε.Ο.Μ. αναγκάστηκε να ενημερώσει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό και τα μοσχεύματα ελέχθησαν από Eυρωπαίους γιατρούς και μεταμοσχεύθηκαν στο εξωτερικό, την ώρα που στη χώρα μας πέντε άνθρωποι περίμεναν μία καρδιά ή έναν πνεύμονα για να ζήσουν.

Ο Ε.Ο.Μ., αν και σύμφωνα με τη νομοθεσία λειτουργεί συμβουλευτικά προς το Υπουργείο Υγείας, αρκέστηκε στις γραπτές αρνήσεις του Ωνασείου και δεν ενημέρωσε το υπουργείο πως το μεγαλύτερο και μοναδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ! Κανείς δε φώναξε πως κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν, την ώρα που εσείς κάνετε διακοπές. Πήραν τις απαντήσεις γραπτά… και σιώπησαν.

Τα μοσχεύματα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και πέντε άνθρωποι σώθηκαν, γιατί στην Ιταλία και στη Γερμανία κατάφεραν να συγκροτήσουν την ιατρική τους ομάδα σε χρόνο ρεκόρ. Κατάφεραν να έρθουν στη χώρα μας να εξετάσουν τα μοσχεύματα, να διαπιστώσουν την καταλληλότητά τους και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνουν τις μεταμοσχεύσεις και να σώσουν τους ανθρώπους.

Στη χώρα που τα μοσχεύματα είναι ελάχιστα και που γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης του κόσμου ώστε να δωρίσει τα όργανά του, είχαμε τη γενναιοδωρία να αφήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους να πεθάνουν και να δωρίσουμε καρδιές και πνεύμονες σε χώρες που έτσι και αλλιώς κάνουν περισσότερες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις από εμάς.

Ακόμα και μετά την επιστροφή των χειρουργών στο Ωνάσειο όμως, δεν έγινε το παραμικρό. Καμία Ε.Δ.Ε., καμία έρευνα, καμία συνέπεια γι’ αυτούς που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να είναι παρόντες σε κάθε κάλεσμα του Ε.Ο.Μ.. Δεν έγινε Ε.Δ.Ε. γιατί; Την απάντηση δίνει το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη «διαφύλαξη της καλής λειτουργίας και φήμης του Ω.Κ.Κ.».

Άραγε, πόσο δυσφημίζεται το Ωνάσειο σήμερα που άφησε πέντε ανθρώπους να πεθάνουν;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στρατιωτική και πολιτική αεροπορία είναι στη διάθεση των χειρουργών του Ωνασείου, όταν βρεθεί μόσχευμα. Οι γιατροί της μεταμοσχευτικής ομάδας έχουν δικαίωμα να κάνουν διακοπές όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν, όμως παράλληλα έχουν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ αλλά και τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ να επιστρέψουν, όταν τους καλέσει ο Ε.Ο.Μ. και αναφέρει μόσχευμα. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Ωνασείου, καθώς η ομάδα των γιατρών, των χειρουργών αλλά και των νοσηλευτών επέλεξε να συνεχίσει τις διακοπές της.

Μία επιστολή του καρδιοχειρουργού Πέτρου Αλεβιζάτου ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα εγκληματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 2009 στο Ωνάσειο. Η εν λόγω επιστολή παραδόθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, από το οποίο αναμένεται νέα έρευνα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να δεχθούν τις συνέπειες όσοι ευθύνονται για το θάνατο των πέντε αυτών ανθρώπων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου