ΕΛΛΑΔΑ

Συλλογική σύμβαση με «πάγωμα» αυξήσεων

συλλογική-σύμβαση-με-πάγωμα-αυξήσε-499902

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τριών ετών έβγαλε η συνάντηση εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «πάγωμα» μισθών για το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού το 2011 (+1,5%, από 1ης Ιουλίου 2011) και 2012 (+1,7% από 1ης Ιουλίου 2012). 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 750 ευρώ για το 2011 και στα 763 ευρώ για το 2012.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται ο 13ος και 14ος μισθός, αφού τα Δώρα Χριστουγένων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές.

Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.

«Οι διαπραγματεύσεις πέρασαν από σαράντα κύματα. Παρ’ ότι βρισκόμαστε στη μέγγενη του μνημονίου, κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης «πράξη ευθύνης» και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού.

«Καταλήξαμε σε σύμβαση με τριετή διάρκεια, διασφαλίσαμε τον 13ο και 14ο μίσθιο των εργαζομένων. Τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος.

Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.

 
Επικροτούν Κυβέρνηση και ΝΔ
Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία επικρότησαν τη συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τριετούς διάρκειας, ενώ στον αντίποδα, τα κόμματα της Αριστεράς εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους.
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σχετικά με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Είναι ένα γεγονός σημαντικό, ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο που η χώρα, οι Έλληνες, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια χωρίς προηγούμενο κρίση.

    Αυτές τις δύσκολες ώρες, στόχος όλων πρέπει να είναι η έξοδος από την κρίση με σιγουριά για όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαιτέρως, για όλους εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αλλά και η διαμόρφωση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα μας δώσει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια Πολιτεία, μια κοινωνία, με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

    Κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής συνεννόησης, δεν μπορεί παρά να μας δίνει ικανοποίηση.

    Ελπίδα μας είναι να πετύχουμε και την οικοδόμηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας, που θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα όλων να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

    Εμείς γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής είπε ότι «εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει, και αυτός είναι ο ρόλος της πολιτείας, είναι να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, έτσι ώστε να υπάρχει και ανάπτυξη στον τόπο μας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση «εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, με την ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση, βγάζοντάς την από τη δύσκολη θέση, έτσι ώστε να μην επιβάλει (σ.σ. η κυβέρνηση) "πάγωμα" μισθών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου», ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «υπάρχουν ξεχωριστοί ρόλοι και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα».

«Ως Νέα Δημοκρατία, χαιρετίζουμε την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θεωρούμε το γεγονός αυτό, ως ένα πάρα πολύ σημαντικό δείγμα της ωριμότητας και της σοβαρότητας των κοινωνικών εταίρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος.

 
Αντιδρά η Αριστερά
Το ΚΚΕ κατήγγειλε την «εργοδοτική» πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, «που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα. Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών. Τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, την φοροεπιδρομή και τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «η ακόρεστη δίψα των βιομηχάνων για περισσότερα κέρδη, ενισχυμένη από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ και την ΕΕ και από την υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), οδήγησε στην υπογραφή μιας τριετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καθορίζει μηδενικές αυξήσεις για το 2010 και σχεδόν μηδενικές για το 2011 και 2012, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2% στη χώρα μας και η ακρίβεια "σπάει κόκαλα"».

«Η σύμβαση αυτή δίνει τη χαριστική βολή στους μισθούς, τους βάζει στην κατάψυξη για τρία χρόνια και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια», προσέθεσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου