ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρόκληση με το «Πίρι Ρέις» στο Καστελόριζο

νέα-πρόκληση-με-το-πίρι-ρέις-στο-καστ-500834

Οδηγίες να προχωρήσει σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών θα ακολουθήσει η επίδοση ρηματικής διακοίνωσης.
Η Τουρκία έστειλε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Κύπρου το γνωστό τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» για να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Το τουρκικό πλοίο πλέει στα διεθνή χωρικά ύδατα.
Το περιστατικό έρχεται, μόλις μία ημέρα, μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν, στις 12 Ιουλίου, αναγγελία NAVTEX με αριθμό 507/10 περί διενέργειας επιστημονικών ερευνών έως τις 20 Αυγούστου από το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέις», σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και του Καστελόριζου, όπως αυτή καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας δήλωσε: «Οι ενέργειες αυτές της τουρκικής πλευράς μας προβληματίζουν κι έρχονται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας αναπόφευκτα επιβαρύνει το κλίμα, ενόψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου στην Τουρκία και στις οποίες τίθεται και το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή»
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι αναπόφευκτο το γεγονός αυτό να έχει συνέπειες και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Επίσης, επανέλαβε τη διακηρυγμένη πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας και των δύο χωρών, να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές με σκοπό την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών. «Και εφ’ όσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, η Ελλάδα λέει, ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Σχετικά με το θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση «θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση επικοινωνούν σε επίπεδο πρωθυπουργών, αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών στελεχών και προσπαθούμε να αποφορτίσουμε την ατμόσφαιρα και να αποφύγουμε τις εντάσεις, διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή συντονισμό με τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, παρακολουθώντας την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή.
Εξάλλου, όπως διευκρίνισε ο κ. Δελαβέκουρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα.
Στις 30 Ιουνίου, η τουρκική κυβέρνηση είχε στείλει στο Βόρειο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το ερευνητικό της σκάφος «Τσέσμε» προκειμένου να διεξάγει έρευνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου