ΕΛΛΑΔΑ

Ξορκίζουν όλοι, τώρα, τις πρόωρες εκλογές

ξορκίζουν-όλοι-τώρα-τις-πρόωρες-εκλογ-495343

Τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες διέψευσε εκ νέου χθες, Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκαν κι άλλοι υπουργοί.

Σε ό,τι αφορά δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπουν το κόμμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κυβέρνηση δεν πορεύεται με τις δημοσκοπήσεις, όπως η Νέα Δημοκρατία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της κοινωνίας, έχουμε σταθερή πολιτική για τη διάσωση της χώρας και την εφαρμογή του προγράμματός μας και την αίσθηση ότι ο απλός πολίτης στηρίζει την κυβέρνηση».

«Τη νομιμοποίηση την έχουμε, αλλά υπάρχει και συναίνεση» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να προσδιορίσει αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαθέτει ή θα έπρεπε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα υποστήριξε ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση με την αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε».

Με αφορμή την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε σε πολιτικό επίπεδο εάν η κυβέρνηση που επελέγη πριν από 9 μήνες από τον ελληνικό λαό έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να αποφασίζει.

«Υπάρχει νομιμοποίηση και νομιμοποίηση» είπε ο κ. Βενιζέλος που διευκρίνισε ότι στα εξοπλιστικά προγράμματα χρειάζεται συναίνεση και διαφάνεια.

Παράλληλα, ο Χ. Καστανίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου προσπάθησε να υποβαθμίσει τα όσα ακούγονται για πρόωρες εκλογές.

«Γράφονται πολλά από δόκιμους και μη δόκιμους αναλυτές», αρκέστηκε να απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τα περί διπλών εκλογών τον Νοέμβριο, που δημοσιεύονται στον Τύπο.

Παρέμβαση για την εκλογολογία έκανε στο ΘΕΜΑ 9.89 και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, απορρίπτοντας τα σχετικά σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο κ. Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει.

Δεν θέλει η Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι «ο αναβρασμός που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πετύχει να πείσει ούτε τους υπουργούς του, ούτε τα στελέχη του ότι η πολιτική του κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι χειρισμοί του είναι σωστοί».

Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε εκλογές κάθε 9 μήνες σε αυτή τη συγκυρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέμα 9.89. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε επίσης, ότι χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος από την επόμενη Βουλή. Διευκρίνισε πάντως ότι οι απόψεις που διατύπωσε στο ραδιόφωνο είναι προσωπικές.

Για το ίδιο θέμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: ««Η δημοκρατική νομιμοποίηση στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα έρχεται με τις εκλογές όταν εκείνες γίνουν και υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο και γι’ αυτό ο νόμος ορίζει και το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Εάν για οποιονδήποτε λόγο οι εκλογές αυτές, γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι, νωρίτερα, η χώρα δεν κυβερνιέται και πάντοτε, είχα ταχθεί υπέρ της σταθερότητας του εκλογικού συστήματος και των εκλογών».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου