ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή

αντιπαράθεση-σε-υψηλούς-τόνους-στη-βο-503680

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου με τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για ομολογία χρεοκοπίας από πλευράς κυβέρνησης.

Σε έντονο ύφος απάντησε μέσα στη Βουλή τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, ενώ παρέμβαση έκανε από τον Πόρο και ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ως υπεύθυνη για την κατάρρευση της οικονομίας, λέγοντας ότι «το Μνημόνιο είναι η ταφόπλακα αυτής της αντίληψης για την οικονομία».
 
Ο Αντ. Σαμαράς
Πτωχεύσαμε κοινωνικά, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας και η μοναδική σωτηρία του συστήματος δεν είναι η μείωση των συντάξεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ,  σημείωσε ότι οι βίαιες ανατροπές υποθηκεύουν το μέλλον δύο γενεών και δε γίνεται μεταρρύθμιση αλλά ανατροπή του κοινωνικού κράτους.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ είχε εξασφαλίσει από την Κομισιόν σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Κατέληξε λέγοντας ότι μία κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στους πολίτες, στην ανατολή και τη δύση της ζωής τους.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Εμείς δε λέμε παραμύθια με δράκους και δε δίνουμε χάντρες και καθρεφτάκια για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο».

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι αρκετά από τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά τόνισε ότι αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, ουσιαστικά με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς θα οδηγούμασταν σε νέο γύρο αναξιοπιστίας έναντι των Ευρωπαίων με πλασματικά νούμερα για την οικονομία.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Κράτος εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών: «Αυτό που δεν εγγυάται είναι το αίτημα που διατυπώνει το κάθε Ταμείο».

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός παρουσίασε τη διάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα), ως προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, που έδινε την ευχέρεια ηπιότερης προσαρμογής στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ υποστήριξε πως η αντιπρόταση της Αριστεράς για εξίσωση προς τα κάτω των ορίων «προσκρούει στην κοινή λογική».

Ο Χρ. Παπουτσής
Δριμεία φραστική επίθεση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, τόσο προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Δημοσίου, «παράδειγμα λαϊκισμού και άκρως επικίνδυνη», όσο και γενικά στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «πολιτική μασκαράδων».

«Η ΝΔ δείχνει έναν αδιέξοδο, φαύλο δρόμο και είναι ο ίδιος, που ακολούθησε και στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της», ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε: «ήταν ένας δρόμος χωρίς αναλογιστικές μελέτες στο ασφαλιστικό, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, μοιράζοντας αφειδώς χρήμα από τα δανεικά και ανέξοδες υποσχέσεις που οδήγησε με μαθηματική βεβαιότητα στην κατάρρευση, την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η καρδιά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ενέχει την έννοια της αλληλεγγύης. Ανάμεσα στις γενεές, στις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Και πιστεύουμε ότι είναι κάτι ισχυρότερο. Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και των κοινωνικών τάξεων», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, συμπληρώνοντας: «γι’ αυτό προχωρούμε στις μεγάλες δομικές αλλαγές, στη μεταρρύθμιση, στις αλλαγές οι οποίες εξασφαλίζουν τα κεφάλαια των ταμείων, έτσι ώστε να μπορέσουν καθολικά στο μέλλον να εξυπηρετήσουν τις συντάξεις και προνοιακές υπηρεσίες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μαν. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αντέτεινε ότι το κόμμα του «δεν το θίγουν οι ύβρεις, χωρίς μάλιστα επιχειρήματα».

Πρόσθεσε δε, ότι «ποιοι είναι οι μασκαράδες της πολιτικής φαίνεται, τόσο από τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Παπουτσή, όσο και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα επικαλούνται όσα χθες αμφισβητούσαν, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ» και κατέληξε: «από τα λόγια και τις πράξεις μας κρίνονται και η συνέπεια και η υπευθυνότητα, αλλά και το ποιοι είναι οι μασκαράδες».

ΣΥΡΙΖΑ: Ιουλιανό πραξικόπημα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».

«Είναι πολύ χειρότερο και από το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1965. Είναι κατάπτυστες οι διατάξεις του, καταντούν την κοινωνία ζούγκλα, καμία απολύτως εγγύηση για τις συντάξεις δεν υπάρχει. Είναι ένα αντιασφαλιστικό, αντιεργατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο, που για να εφαρμοστεί, έγινε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει, τόσο από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου