ΕΛΛΑΔΑ

Με κριτήρια τα νέα δάνεια ΟΕΚ

με-κριτήρια-τα-νέα-δάνεια-οεκ-851206

Η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και τονίζει ότι ο Οργανισμός θα καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του προς όλους τους δικαιούχους, ενώ για τα νέα δάνεια θα ισχύσουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδοτήσεων/επιδοτήσεων, χωρίς προηγούμενο υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων στον ΟΕΚ, είχε ως αποτέλεσμα:
α) ο Οργανισμός να καταναλώνει το αποθεματικό του, το οποίο από 650 εκ. ευρώ στο τέλος του 2005, έφτασε τα 250 εκ. ευρώ στο τέλος του 2009, με την ταυτόχρονη μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στο 2010, και
β) το κατασκευαστικό έργο να φθίνει συνεχώς, έτσι ώστε το 2009 να φθάσει μόλις στο 4,95% του συνολικού προϋπολογισμού.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογισθεί η συνέχιση της οφειλής του ΙΚΑ από συνεισπραχθείσες υπέρ ΟΕΚ και μη αποδοθείσες εισφορές.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η διοίκηση του ΟΕΚ, υλοποιώντας τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά:

- Στον εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων του ΟΕΚ, προτάσσοντας αδιαμφισβήτητα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων.

- Στην πλήρη κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του προς όλους τους δικαιούχους.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου