ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου

αλλαγές-στο-ασφαλιστικό-του-δημοσίου-498461

Με αλλαγές εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι γυναίκες με ανήλικα παιδιά οι οποίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό εξισώνονται σταδιακά από 1ης Ιανουαρίου 2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητώς ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 δε θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου.
Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις που αφορούν, τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη στην τροποποίηση εκείνων των διατάξεων του νομοσχεδίου που έχουν χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.
Αντισυνταγματική και αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα.
Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε, επίσης, να προχωρήσει σήμερα σε τρίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Η ΑΔΕΔΥ έχει προαναγγείλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με συγκέντρωση και πορεία στη ΔΕΘ, καθώς και με κήρυξη νέας απεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου