ΕΛΛΑΔΑ

Ο επιθεωρητής που κατεδαφίζει το σύστημα …

ο-επιθεωρητής-που-κατεδαφίζει-το-σύστ-495695

Σαφείς αιχμές για δικαστική διαφθορά διατύπωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μίλησε συγκεκριμένα για διακριτή μεταχείριση επωνύμων από τη Δικαιοσύνη, ρωτώντας «έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται;»…

Με αφορμή αναφορές (τις επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης) της έκθεσής του για το 2009 περί «βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης», «διακριτής μεταχείρισης των επωνύμων, οι οποίοι απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων» και «έκδοσης, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες», ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».

«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου» σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών;» απηύθυνε ερώτημα προς τα μέλη της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».

Επανέλαβε, μάλιστα, αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της κολάσεως.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αποτέλεσμα των διώξεων δημοσίων υπαλλήλων, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξήγησε ότι δε γνωρίζει όλες τις ποινικές διώξεις κατά των υπαλλήλων, παρά μόνον εκείνες για τις οποίες ο ίδιος έχει δώσει εντολή να ασκηθεί δίωξη.

Τόνισε ότι οι 450 διώξεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα, δε γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πάντως καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά. Προσέθεσε, δε, ότι αναγκάστηκε να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση.

Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι καταγγέλλονται από ιδιώτες ή από υπηρεσίες, και αυτές οι καταγγελίες έρχονται στο γραφείο του μόνον, εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ασκεί δίωξη, του στείλει το κατηγορητήριο.

«Συνήθως, ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δε μου το στέλνει» είπε και κατέληξε: «δεν μπορώ να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις».

Επιπλέον, ο κ. Ρακιντζής επισήμανε ότι «αν δεν υπήρχε διαφθορά στον τόπο, δε θα είχαμε έλλειμμα» και εκτίμησε πως «(σ.σ. η διαφθορά) θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ο πολίτης και ο υπάλληλος δεν θα έρχονται σε επαφή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων, υποστήριξε ότι «δε θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα αν τα αξιοποιούσαμε».

Σχετικά, δε, με το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (το οποίο ετέθη από πολλούς βουλευτές – μέλη της Επιτροπής), είπε πως δεν υπάρχει νομοθεσία και πως «συνήθως, οι ΜΚΟ είναι ένα πρόσωπο, το οποίο στοχεύει στο να πάρει κονδύλια».

Ερωτηθείς, τέλος, από τον πρώην υπουργό Πρ.Παυλόπουλο αν υπάρχει εξέλιξη σχετικά με την ανανέωση της θητείας του (καθώς αυτή έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009) ο κ. Ρακιντζής απάντησε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι δικό του και ότι ο ίδιος αναμένει ή την ανανέωση της θητείας του ή την αντικατάστασή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου