ΕΛΛΑΔΑ

«Τσεκούρι» στις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ

τσεκούρι-στις-χρηματοδοτήσεις-των-498570

Σε συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας θα προχωρήσουν την Τρίτη από τις 10:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έπειτα από σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κηρύχθηκε επίσης πανελλαδική στάση εργασίας για τη Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κατάληψη θα πραγματοποιηθεί προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στους δημοσίους υπαλλήλους, με το οποίο-όπως επισημαίνεται-καταργείται ο δημόσιος, κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε επίσης για τη Πέμπτη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου. Παράλληλα, θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Συνεδρίαση ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ

Τα οικονομικά των Δήμων ήταν για μια ακόμη φορά το θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα, καθώς και η προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης του προεδρείου με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με όσους πήραν το λόγο στη συνεδρίαση «τα νούμερα για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων είναι εξαιρετικά ασφυκτικά» και πολλοί είναι ήδη οι δήμοι που αναζητούν λύση στο δανεισμό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΚΕΔΚΕ, η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ φέτος και με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να μειωθεί κατά 1.084 εκ. ευρώ, δηλαδή μείωση της επιχορήγησης της τάξης του 40%.

Με δεδομένο δε, ότι η τακτική επιχορήγηση προορίζεται για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά ανελαστικών δαπανών και κυρίως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων -πολλοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.

Εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τα 690 εκ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό.

Επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» βρίσκεται στο «κόκκινο». Μέχρι στιγμής, έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο η συμμετοχή του κεντρικού κράτους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα αποφάσισε στο αμέσως προσεχές διάστημα -και μετά την αναμενόμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα- να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, οπότε και θα καθορίσει και τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα.

Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου