ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση βελτιώσεων για γυναίκες και ένστολους

αναζήτηση-βελτιώσεων-για-γυναίκες-κα-501319

Το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει ότι το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση
Την Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί. Το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει ότι το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.
Στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, μελετά βελτιώσεις στη ρύθμιση που προβλέπει αύξηση έως 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2011 έως το 2013.
Συζητείται η πρόταση που υποβλήθηκε από το βουλευτή Γιάννη Κουτσούκο να δοθεί πρόσθετη γονική άδεια, με την προϋπόθεση οι γυναίκες να έχουν ακόμα ανήλικο παιδί κατά το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Πιθανή είναι επίσης και η θέσπιση πλασματικού χρόνου. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης και θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Επιπλέον, τροποποίηση που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ενιαία όρια ηλικίας με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους θα εφαρμοστούν και για τους ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί).
Η τροπολογία προβλέπει ότι και οι ένστολοι στο εξής θα συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια ασφάλισης.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εξαίρεσης των υπαλλήλων της Βουλής από το νέο Ασφαλιστικό, απορρίπτοντας τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των συγκεκριμένων εργαζομένων.
«Από τις επώδυνες αλλαγές δεν εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη Βουλή και οι ίδιοι οι βουλευτές» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου