ΕΛΛΑΔΑ

Προχωρούμε για την αναγέννηση της χώρας

προχωρούμε-για-την-αναγέννηση-της-χώρ-505687

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν «αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες» στη χώρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης που πραγματοποιείται στον Πόρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει όσα δεν άλλαξε επί 10ετίες σε όλους τους τομείς, όπως η οικονομία, αλλά και θεσμικά ζητήματα.

Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο λαός καλείται να κάνει θυσίες, αλλά γνωρίζει ότι αφορούν το μέλλον όλων και γι’ αυτό συντάσσεται με υπομονή και επιμονή για την αναγέννηση της χώρας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στο επίκεντρο των εργασιών του συμποσίου φέτος θα είναι η Ελλάδα, η οποία έχει πολλούς και σημαντικούς φίλους που μπορούν και θέλουν να την βοηθήσουν.

Τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε απροστάτευτη και απροετοίμαστη στο μέσον μιας κρίσης, αλλά το ελληνικό πρόβλημα έχει και τα δικά του εθνικά χαρακτηριστικά όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας και το πελατειακό και φαύλο κράτος.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ελλάδα για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι για την κρίση ευθύνεται το κράτος πρόνοιας και τόνισε ότι μπορεί η ανταγωνιστικότητα να προχωρήσει μαζί με ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή κρίση τονίζοντας ότι αυτή προήλθε από μία πηγή αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιδειχθεί καμία αδράνεια.

Μεγάλη ευθύνη έριξε ο πρωθυπουργός στα τοξικά ομόλογα, μιλώντας για απάτη για την οποία ευθύνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αδυναμία της πολιτικής να το ελέγξει. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να μην είναι υποχείρια της αγοράς.

Επίσης, τόνισε ότι για την κρίση ευθύνεται και η συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων οι οποίοι έβαλαν το κέρδος πάνω από τη βιωσιμότητα. Και πρέπει, πρόσθεσε, να έχουν σημαντικό λόγο η πολιτική και ο πολίτης και να δημιουργηθούν ισχυρά αντίβαρα με τη συνεργασία όλων όσων εκφράζουν προοδευτικές ιδέες.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που απέδειξε ότι εάν τα κράτη μέλη συμπράξουν σε περιόδους κρίσης αυτό θα αποβεί σε όφελος όλων. Πάντως, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε βραδύτερα από τις αγορές και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για όλους.
H έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των «20» και την πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Από την πλευρά του, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει", ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος ανήκει στην "πλευρά των αισιόδοξων". Πρόσθεσε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, καταδικάζοντας παράλληλα την πολιτική λιτότητας που προκρίνει η Ευρώπη. Πρόσθεσε, δε, ότι "εάν υπάρξουν προβλήματα δε νομίζω να προέλθουν από την Ελλάδα".

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμποσίου της Σύμης μίλησε και η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, η οποία αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που έθεσε η ίδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ο πρώτος στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία αντάξια της Ευρώπης του 21ου αιώνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τον καλύτερό της εαυτό. Ο δεύτερος στόχος είναι να στραφεί η εξωτερική πολιτική της Ένωσης στην γειτονιά της, γιατί όπως είπε έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις γειτονικές περιοχές.

Ο τρίτος στόχος είναι η αναζήτηση τρόπων για την καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τους στρατηγικούς της εταίρους όπως χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Όμως, όπως επισήμανε η κ. Αστον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακούγεται μόνο μια φωνή για να ακουστεί περισσότερο και να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Την κ. Αστον διαδέχθηκε στο βήμα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να αντιδράσει καθώς και ότι η ίδια, εξαιτίας και αυτής της καθυστέρησης, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της χώρας για να βγουν από την κρίση.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Ιλβες, ο οποίος μιλώντας για την κρίση τόνισε ότι οι προκλήσεις στην Ευρώπη είναι δυσκολότερες σήμερα και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση του «αυταρχικού καπιταλισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου