ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία για κόμμα η Ντόρα

στην-τελική-ευθεία-για-κόμμα-η-ντόρα-495976

Το «Forum για την Ελλάδα», έναν όμιλο προβληματισμού, προάγγελο του πολιτικού φορέα που κατά πάσα πιθανότατα θα δημιουργήσει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, με μήνυμά της στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ντόρα Μπακογιάννη. Η ανεξάρτητη βουλευτής υπερασπίζεται την απόφασή της να υπερψηφίσει το μνημόνιο στήριξης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις και διαλύει την ενότητα της χώρας, ενώ στρέφει τα βέλη της και κατά της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία -όπως λέει- επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας.
Με μια συνολική πολιτική παρέμβαση, η κ. Μπακογιάννη απευθύνει πρόσκληση στους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στη δημιουργία του «Forum».
Στο μήνυμά της, η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του πακέτου στήριξης «η Ελλάδα πορεύεται χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, χωρίς προοπτική», αφού «καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, αλληλοκατηγορίες, καταστροφολογία υπονομεύουν τη σκληρή προσπάθεια της επιβίωσης και ταυτόχρονα της αναγέννησης μας».
«Λύσεις υπάρχουν. Αυτές τις λύσεις πρέπει να τις δημιουργήσουμε μαζί, μέσα από διαδικασίες σύνθεσης, μέσα από παρεμβάσεις ρήξης με όλα όσα μας έφεραν εδώ, μέσα από νέες ιδέες και απλή λογική» αναφέρει και, υπερασπιζόμενη την απόφασή της να υπερψηφίσει το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία».

Κριτική στην κυβέρνηση
Ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις» και αδυνατεί να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες αλλαγές.
«Η πλειοψηφία των υπουργών ταλαντεύεται μεταξύ αναποτελεσματικότητας και άρνησης της πραγματικότητας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι ημιπαράλυτος, χωρίς κατεύθυνση. Τα αναγκαία μέτρα δεν προχωρούν και ακόμα χειρότερα προχωρούν εικονικά. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν. Η ανεργία γιγαντώνεται» επισημαίνει, προσθέτοντας:
«Εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις και στο λαϊκίστικο παρελθόν του, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά κόβοντας συντάξεις και παγώνοντας μισθούς αντί να αντιμετωπίσει δραστικά το έλλειμμα του ΟΣΕ, να μειώσει τον αριθμό των δημοσιών υπαλλήλων, να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ διαλύουν την ενότητα της χώρας, «τώρα που τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ».

Αιχμές για Σαμαρά
Η ανεξάρτητη βουλευτής ασκεί δριμύτατη κριτική και στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι «αντί να πιέζει την κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ριζικά, επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας και στην καταστροφή για να αντλήσει κομματικό όφελος».
«Αντί να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική και να λειτουργήσει ως σοβαρή αντιπολίτευση με υπεύθυνες προτάσεις, καταφεύγει στο λαϊκισμό, στη λογική του ώριμου φρούτου, στην αφελή συνθηματολογία. Επαναλαμβάνει πλήρως όλες εκείνες τις τακτικές που οδήγησαν το πολιτικό σύστημα στη σημερινή απαξία» υποστηρίζει, σημειώνοντας:
«Για να μην αναλάβει το κόστος αναγκαίων προτάσεων για αλλαγές, προβάλλει το μπαμπούλα του μνημονίου. Παλινωδεί μεταξύ της κατάργησης του, του σεβασμού του και υπόσχεται με ένα μαγικό τρόπο να μας απαλλάξει από αυτό. Το μόνο που δε λέει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι τι θα γινόταν στη χώρα, αν η Ελλάδα δεν κατάφερνε να πάρει την χρηματοδότηση αυτή».

Επίθεση σε Αριστερά και ΜΜΕ
Η κ. Μπακογιάννη ασκεί κριτική και στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία «έχοντας εξασφαλίσει μια ιδιότυπη χρόνια πολιτική ασυλία, βρίσκονται σε υπαρξιακή κρίση, χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και των ευθυνών τους. Με πολιτικές ξεπερασμένες και αναχρονιστικές για το σύγχρονο περιβάλλον, που επιδρούν καταστροφικά σε κάθε πιθανή δυνατότητα ανάκαμψης πολλών κλάδων της οικονομίας».
Τα βέλη της στρέφονται και κατά μερίδας των ΜΜΕ, καθώς σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη «μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, αντί να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα επιτείνουν τη σύγχυση και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα, αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια, δηλητηριάζουν τις ψυχές των πολιτών, τροφοδοτούν το λαϊκισμό για να κερδίζουν θεαματικότητες και ακροαματικότητες από την αγωνία του κόσμου».

Και αυτοκριτική
Κάνοντας την αυτοκριτική της, η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι δε φοβάται να αναγνωρίσει τα λάθη της. «Δεν θα πω ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι, εκτός από μένα. Ούτε θα χρησιμοποιήσω φράσεις του τύπου ‘εγώ τα είχα πει’. Ήταν λάθος μου που δεν είπα πολλά πράγματα με το όνομά τους. Ήταν λάθος μου που δεν μίλησα εγκαίρως για όσα θεωρούσα στραβά. Αναλαμβάνω λοιπόν στο ακέραιο την ευθύνη που μου αναλογεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας:
«Έχω πλήρη επίγνωση, των φορτίσεων που δημιουργεί η διαδρομή μου στο δημόσιο βίο, των συνειρμών που προκύπτουν στο νοσηρό κλίμα που ζούμε, της αμφιβολίας που έχουν οι πολίτες για το τι και κυρίως για το αν μπορώ να κάνω κάτι για τη χώρα».
Όπως λέει, το «Forum για την Ελλάδα» αποτελεί ένα «κίνημα θετικού πολιτικού ακτιβισμού» με στόχο να δημιουργηθεί, μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, «ένα νέο ρεύμα, μία νέα αντίληψη για την Ελλάδα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου