ΕΛΛΑΔΑ

Μίλησαν για τους νέους, με βολές για την κρίση

μίλησαν-για-τους-νέους-με-βολές-για-την-500019

Σε ήπιους τόνους, χωρίς όμως να λείψουν οι αντιπαραθέσεις σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, αναφέρθηκαν στα προβλήματα και στις προτάσεις τους σχετικά με τη νέα γενιά, εστίασαν όμως τις τοποθετήσεις τους, στα θέματα του Ασφαλιστικού και της οικονομικής κρίσης, χωρίς να λείπουν και οι εκατέρωθεν βολές.

Σαμαράς: Δεν χρειάζονται καθοδηγητές

«Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές», ήταν η θέση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην πρωτολογία του.

Ο πρόεδρος του κόμματος, τόνισε ότι θα ήταν εύκολο για τον ίδιο να παραπέμψει τα πάντα και να τα αποδώσει στο μνημόνιο, όμως -υπογράμμισε- ανεργία, πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αύξηση των κρουσμάτων βίας, προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν και πριν την κρίση, η οποία απλώς «βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρία είναι τα προβλήματα, ή τρεις οι αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι νέοι: η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη προοπτικής και η Παιδεία, που προσφέρεται. Στην παλαιά γενιά, απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη ροπή προς τον λαϊκισμό και την εκφυλιστική τακτική της ήσσονος προσπάθειας, από τα οποία «η νεολαία παίρνει τα χειρότερα παραδείγματα και καθίσταται ευάλωτη στην κρίση».

«Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι κόπτεται το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, αλλά κατεβάζει την κατώτατη αμοιβή στα 592 ευρώ. Και βλέπουμε παιδιά να θέλουν να ξενιτευτούν, αφού το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγεις στη σύνταξη, αλλά πότε θα αρχίσεις να δουλεύεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Για να εξιλεωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κλέψαμε από τα παιδιά και την Ελλάδα το όνειρο. Αυτό πρέπει να επανορθώσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και όχι αυτός, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Από την άλλη, ο δρόμος της επαναστατικής γυμναστικής, αντί να δημιουργεί προοπτική, οδηγεί στην απελπισία και οι νέοι αποστερούνται ευκαιριών, όταν για παράδειγμα κλείνουν τα λιμάνια για τους τουρίστες. Πρέπει να σπάσουμε την εθνική κατάθλιψη, που κυριαρχεί παντού».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόταση, που κατέθεσε πριν δύο ημέρες το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κολλήσει τη βελόνα» στο ότι για όλα φταίει η σημερινή κυβέρνηση: «Είτε πρόκειται για αμηχανία, είτε για μισαλλοδοξία, κρύβεται από πίσω εμμονή και αποθάρρυνση κάθε συναινετικής διάθεσης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ρουσφέτια, για τα οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς είπε πως «η μονιμοποίηση 35.000 συμβασιούχων, που παρανόμως είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και κρατούσε επί χρόνια σε ομηρία είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων δικών σας ρουσφετιών» και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να δώσουμε πρότυπα και ελπίδα».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τού υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί ως τα τέλη Ιουνίου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά «εκτός από την πρόταση του προέδρου της Βουλής για το θέμα της ασυλίας, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο για την ευθύνη υπουργών και το πολιτικό χρήμα». «Ζητάμε -είπε- ευρεία διακομματική θέση για να παταχθεί η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς. Φέρτε το να το ψηφίσουμε».

 

Αλ.Παπαρήγα: Εγκληματείτε στους νέους

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και την ψήφιση των νέων εργασιακών και ασφαλιστικών μέτρων, άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ Παπαρήγα έκανε λόγο για έγκλημα και για βαρύ πέλεκυ που πέφτει σε όσους είναι κάτω των 40 ετών με το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο. «Η προοπτική που φαίνεται καθαρά, αν δεν ανατραπεί με αγώνες, είναι μαύρη και για τα παιδιά που είναι ακόμα στη κοιλιά της μαμάς τους. Είναι η πλήρης απαξίωση τους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στην μηχανή του κέρδους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, η κ Παπαρήγα δήλωσε δεικτικά «να καλωσορίσω τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας στη συνέχεια τον πρωθυπουργό ότι έκανε μια επιλεκτική περιγραφή όλων των ‘κακώς κειμένων’, τα έθιξε, σαν να είναι καινούργια κυβέρνηση που μελέτησε τα προβλήματα ως τρόικα.

Έντονη κριτική άσκησε η κ. Παπαρήγα και στα μέτρα για την παιδεία κάνοντας λόγο για «αντιπαιδαγωγική επίθεση που δέχεται η νεολαία, η οποία οδηγεί στη πλήρη, μέχρι κεραίας προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και εντάσσεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Η ΓΓ του ΚΚΕ σχολίασε τα περί οράματος, που ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Το όραμα θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Τι όραμα δίνετε στο νέο ζευγάρι;» και αναφέρθηκε στο θέμα της στέγης και των παιδικών σταθμών, ενώ παράλληλα έκανε μνεία στο ζήτημα των ναρκωτικών. «Πρέπει να αλλάξουν οι αντιλήψεις, αλλά εις βάρος σας» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

Όπως είπε , η κ. Παπαρήγα, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί δείχνουν ότι υπάρχει πλεόνασμα στα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο, ζήτησε να κατατεθεί ο απολογισμός, ενώ εκτίμησε ότι θα χάσουν πολύ περισσότερα από την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

«Αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι πολιτική συμμαχιών που στήριξε την εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Ακόμα, χαρακτήρισε εξοργιστικό, ότι εστιάζεται η συζήτηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα ΜΜΕ όχι για αυτούς που παίρνουν σύνταξη 700 και 800 ευρώ και είναι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά για τους λίγους που παίρνουν σύνταξη πάνω από αυτά τα λεφτά.

Επίθεση Τσίπρα στον Παπανδρέου

Επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο θυμάται μόνο όταν και όπως τον βολεύει.

«Ελπίδα μπορεί να δει κανείς μόνο όταν επιμένουν οι νέοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα δικαιώματα των νέων, ενώ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις επιλογές τους δημιούργησαν κλίμα κατάθλιψης και απαξίωσης στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι σύμπτωμα παθογένειας και πολιτικής αποπροσανατολισμού όταν οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες κοινοβουλευτικές ομάδες με απόσταση λίγων μηνών λένε διαφορετικά πράγματα σήμερα σε σχέση με το νόμο Πετραλιά, αντιστρέφοντας τους ρόλους τους.

«Μέσα σε δύο χρόνια κ. πρωθυπουργέ φαίνεται ότι ξεχάσατε τι λέγατε κατά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά. Τότε, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα, μιλούσατε για μια Ελλάδα φοβική, για νέα γενιά φοβική, ευνουχισμό της νεολαίας, ζούγκλα πελατειακών σχέσεων. Ξεχάσατε τι λέγατε εσείς ο ίδιος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει δημοψήφισμα.

Τότε το χαρακτηρίζατε οξυγόνο της δημοκρατίας, εργαλείο δημοκρατικής συμμετοχής. Σήμερα, φοβάστε το δημοψήφισμα γιατί φοβάστε να απευθυνθείτε στην ελληνική κοινωνία για τις βίαιες επιλογές σας. Σήμερα οι επιλογές σας θα είναι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κιλτίδης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

«Το σημαντικότερο είναι ότι για να υλοποιήσετε την πολιτική σας παρακάμπτετε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Θα το επικαλείστε, όμως, και θα το θυμηθείτε στην επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών, των δημοσίων υπαλλήλων. Είστε υποχρεωμένος αυτό το Σύνταγμα να το τηρείτε. Εκτός και αν πάμε σε άλλες χώρες. Το κρίσιμο είναι, για πόσο θα προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία, παρακάμπτοντας τους θεσμούς και το Σύνταγμα και εκβιάζοντας την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Δεν έχετε πολύ πολιτικό χρόνο. Τελειώνει αν δεν αλλάξετε ριζικά πολιτική».

«Σήμερα», συνέχισε, «εξ αιτίας των δικών σας πολιτικών η Ελλάδα έχει στο κεφάλι της τη βία των εξουσιαστών και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να μεταναστεύσει σε τόπους όπου δεν υπάρχουν Τρόικες».

 

Προτάσεις από Καρατζαφέρη

Να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία ώστε να ξέρουν οι νέοι ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης με στόχο τη συγκράτηση μορφωμένων νέων στην πατρίδα και την άμβλυνση της ανεργίας πρότεινε να καλύπτει το κράτος τα ένσημα των αποφοίτων πανεπιστημίων οι οποίοι προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι έχουμε απαγορεύσει στα παιδιά την πρόσβαση στην εκκλησία και την προσευχή, με αποτέλεσμα τα παιδιά να θεοποιούν το ποδόσφαιρο και να έχουν έναν «θεό», το χρήμα.

Επίσης, έκανε αναφορά στο περιστατικό που σημειώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο με τον γιο του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, ενώ σημείωσε πως τρεις γιοι βουλευτών της ΝΔ υπηρετούν στο Πολεμικό Μουσείο, σε αντιδιαστολή με τον γιο του πρωθυπουργού που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις εκτός Αθηνών.

Ακολούθως, επέκρινε την άρνηση να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ωφελεί τον φτωχό νέο, καθώς ο πλούσιος νέος με την ακριβή προετοιμασία παίρνει τη θέση του φτωχού νέου στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο νέος πρέπει να έχει όνειρα και να ξέρει ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται. Εμείς τους λέμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα και στη γωνία παραμονεύει ο έμπορος ναρκωτικών. Σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να δημιουργηθεί πτέρυγα του ΟΚΑΝΑ, πρότεινε κλείνοντας ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου