ΕΛΛΑΔΑ

Αναβει φωτιές το ασφαλιστικό

αναβει-φωτιές-το-ασφαλιστικό-500402

"Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τις  συντάξεις και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό θα γίνει όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της",  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην συζήτηση στη βουλή για το ασφαλιστικό. O Γιώργος Παπανδρέου παρότρυνε μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα αλλαγής.

"Λάθος ερώτηση αν η ψήφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Το ερώτημα είναι αν θα συντηρήσουμε την αδράνεια ή αν θα σταθμίσουμε το συμφέρον των μελλοντικών γενεών. Δεν είναι η κυβέρνηση που θα κινδυνεύει, αλλά οι πολίτες, οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά μας που μπορεί να μην πάρουν σύνταξη" επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι καλύπτει "έναν εξαφανισμένο και μοιραίο πρωθυπουργό" υπονοώντας τον Κώστα Καραμανλή και διερωτήθη γιατί 6 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ όσα σήμερα "δήθεν προτείνει". Ο πρωθυπουργός, με αφορμή και την υπόθεση της ΑΓΡΟΓΗΣ, ήταν κατηγορηματικός ότι "αυτή η κυβέρνηση θα αποτελειώσει το πελατειακό κράτος"

 
Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι αρνήθηκε ακόμα και να ψηφίσει τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια στο Δημόσιο, κατηγορώντας την ότι ακόμα και τώρα δικαιολογεί τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

Τόνισε ότι η χώρα σήμερα πληρώνει τα λάθη του χθες, ιδιαίτερα τα λάθη της τελευταίας 6ετίας.

«Αποφασίστε αν θέλετε να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα ή θα στηρίζετε τη συντήρηση με δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη δημαγωγία» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν χρειαζόταν καμία τρόικα για να μας πει τα χάλια του ασφαλιστικού μας συστήματος. Μην ψάχνουμε για βαρβάρους» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ανούσια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συζήτηση περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση, αλλά το μέλλον των επόμενων γενεών».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και εξήρε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που διατύπωσαν.

Κάλεσε μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να τις λάβουν σοβαρά υπόψη.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι δύσκολα και δυσάρεστα, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.

«Όσο πιο γρήγορα βάλουμε τέλος στα κακώς κείμενα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τα θετικά αυτής της χώρας με την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης».

Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να υπερβούν τις κομματικές «υποχρεώσεις» και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

 
Υψηλοί τόνοι

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους».

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο υπουργός χαρακτήρισε λάθος τον «διλημματικό τόνο» που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι αν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Κατά τον υπουργό, υπάρχει ελπιδοφόρο μήνυμα από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές.

«Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών», κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε».

Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου.

«Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας» ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Παράλληλα, επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για «αλαζονεία» όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Στην τοποθέτησή της η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης – μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε.

Η ίδια προέβλεψε και νέα μέτρα, αν όχι φέτος το 2011 ή το 2012 και προειδοποίησε ότι το ΚΚΕ θα αντισταθεί στο αντικομμουνιστικό κλίμα που επικρατεί.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: «Να μιλάμε για οικονομία, αλλά όχι να μιλάμε για οικονομία και να χαλάμε χρήματα όσο για ένα διαμέρισμα, προκειμένου να κάνουμε κουρτίνες για το υπουργικό μας γραφείο».

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως «φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990».

Ο ίδιος δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως «ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα».

Για το Ασφαλιστικό πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο του άρθρου 44 του Συντάγματος, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές κυρίως της πλειοψηφίας να σταθούν κατά τη βραδινή ψηφοφορία στο ύψος των περιστάσεων «και να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα, να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και υιοθέτηση του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε ευθέως κατά του υπουργού Απασχόλησης κατηγορώντας τον για «ιδεολογική μετάλλαξη» και υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση και το όποιο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα»

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα «κροκοδείλια δάκρυα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά».

 

Απάντηση Κουτρουμάνη στον Αλ. Τσίπρα

«Δεν έχει γίνει κατανοητό το τι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η διάλυση του Ασφαλιστικού βρίσκεται μπροστά μας. Ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις τον Μάιο και τον Ιούνη» απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουτρουμάνης, επικαλέστηκε μείωση της σπατάλης που κατάφερε η κυβέρνηση, στους κλάδους υγείας, «για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια» και υπενθύμισε τις παθογένειες του σημερινού συστήματος, με το 25% των εργαζομένων ανασφάλιστους, τα προβλήματα βιωσιμότητας, τους υψηλόμισθους σε βάρους εκείνων με τα χαμηλά εισοδήματα.

«Είναι σύνταξη αξιοπρέπειας για έναν εργαζόμενο με 35 έτη ασφάλισης, τα 810 ευρώ αντί για 1.050;» επανήλθε ο Αλ. Τσίπρας.

Σήμερα, με 35 χρόνια ασφάλισης και με 1.000-1.200 ευρώ μισθό, ο εργαζόμενος έχει σύνταξη 700 ευρώ στο ΙΚΑ και η μέση σύνταξη στο ΙΚΑ είναι της τάξης των 680 ευρώ, απάντησε ο Γ. Κουτρουμάνης.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου