ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικές στήριξης του πολίτη

πολιτικές-στήριξης-του-πολίτη-502665

Το μνημόνιο όπως και η πιστή τήρησή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου άφησε παράθυρο για «συγκεκριμένες πολιτικές» στήριξης του πολίτη.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού παρέστη και ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ειδικότερα δύο τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο ένας τομέας είναι της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας και ο άλλος το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν δύο αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Στην πρώτη από τις δύο θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

Η κυβέρνησή μας τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει τον πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής της και αυτόν υπηρετεί.

«Μπορεί τα γεγονότα και η κληρονομιά του παρελθόντος να έστρεψαν αναγκαστικά την προσοχή της κυβέρνησης των ΜΜΕ και των πολιτών στο πως θα αποφύγουμε το μοιραίο, μια πορεία δηλαδή προδιαγεγραμμένη προς τη χρεοκοπία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο βασικός μας στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό είναι η σημαία μας» κατέληξε.

Εκλογικές δαπάνες

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, εισηγήθηκε στο Yπουργικό Συμβούλιο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου, το οποίο θα ελέγχει εάν τηρούνται αυτές οι δαπάνες, ενώ όπου διαπιστωθεί ότι τα όρια που θα τεθούν θα έχουν παραβιασθεί, η ποινή θα περιλαμβάνει την αποπομπή του υποψηφίου, ακόμα και αν είναι εκλεγμένος.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

1. Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων θα προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών, που αναφέρονται σε έσοδα και δαπάνες, για το σύνολό τους θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε αντίθεση με την υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία αφορούσε μόνο το 80% των ποσών αυτών και άφηνε περιθώριο καταστρατηγήσεων.

2. Καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση «κουπονιών».

3. Επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν, δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους.

4. Με εξαίρεση, μόνο, για τους επικεφαλής των συνδυασμών και τους άμεσα αιρετούς αντιπεριφερειάρχες, οριοθετείται ο αριθμός των επιτρεπτών εμφανίσεων των υποψηφίων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.

5. Καθίσταται υποχρεωτικός ο ορισμός διαχειριστή των οικονομικών των συνδυασμών, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς και για τις δημοτικές εκλογές, εφόσον, όμως, διενεργούνται σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων κατοίκων.

6. Η προεκλογική περίοδος περιορίζεται από την τετράμηνη χρονική διάρκεια που ίσχυε, μέχρι σήμερα, σε δίμηνη και τέλος, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή δύο μήνες (αντί των 30 ημερών που ισχύει) πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, αναστέλλεται κάθε διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή αυτών, με εξαίρεση τη διαδικασία μετατάξεων, που προβλέπεται στο πρόγραμμα «Καλλικράτης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου