ΕΛΛΑΔΑ

Οι τελευταίες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

οι-τελευταίες-ρυθμίσεις-στο-ασφαλιστ-500869

Αλλαγές και προσθήκες της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που χθες ξεκίνησε η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους.

Οι αλλαγές ερμηνεύονται ως μια τελευταία προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να κατευνάσει τις αντιδράσεις τουλάχιστον των πράσινων βουλευτών και έτσι να εξασφαλισθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.

Οι αλλαγές αφορούν καταρχάς στη μείωση κατά 30% έως 50% του κόστους εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας, ως πλασματικού χρόνου για τη συνταξιοδότηση.

Η δεύτερη προσθήκη αφορά στην οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Η τρίτη προσθήκη αφορά την δυνατότητα αναπροσαρμογής των επιδομάτων των 800 ευρώ, τα οποία χορηγούνται αντί της 13ης και 14ης σύνταξης.

Τα επιδόματα αυτά θα αναπροσαρμόζονται βάσει της οικονομικής κατάστασης της χώρας με υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Tέλος, η τέταρτη προσθήκη αφορά τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Μία από τις σοβαρότερες κατηγορίες που δέχθηκε το νομοσχέδιο ήταν ότι ουσιαστικά σταδιακά καταργεί την συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Ηπιες οι ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

Αρκετά ηπιότερες των αντιρρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι οι ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στη σχετική έκθεσή του.

Η βασική θέση που εκφράζεται είναι ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης, καταρχήν να μεταβάλλει, για το μέλλον, το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, ενόψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Στην ένσταση που εκφράζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συγχωνεύσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει πως έχει κριθεί ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος η κατάργηση υγιούς και αυτοδιοικούμενου ειδικού ασφαλιστικού οργανισμού και η σύσταση νέου οργανισμού που δεν διοικείται από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά από εκπροσώπους του κράτους, ούτε η ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων και συνταξιούχων που τελούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες, μετά την ενοποίηση ταμείων εύρωστων με ταμεία μη βιώσιμα.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής συμφωνεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο απλής νομοθετικής εξουσιοδότησης (δηλαδή υπουργικής απόφασης) αλλά απαιτείται «ειδικός νόμος».

Όσον αφορά τα Επικουρικά Ταμεία και την διάταξη του νόμου που ορίζει ότι το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμά τους, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι το κράτος εκτός από την υποχρέωση άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεών τους, είναι υποχρεωμένο να καλύπτει και τα ελλείμματα των Επικουρικών Ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Τέλος στο θέμα των χαμηλότερων αποδοχών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θέτει ως ερώτημα «ως προς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η αμοιβή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργαζόμενων θα είναι επιτρεπτό να είναι χαμηλότερη της νόμιμης, καθώς η απασχόλησή τους επί μακρόν, υπό τους ανωτέρω όρους εργασίας, είναι πιθανόν να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

Σκληρή γλώσσα και πάλι

Νωρίτερα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε και πάλι τα πυρά βουλευτών του κόμματός του για το Ασφαλιστικό αλλά και γενικότερα για τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται.

"Να δεσμευτείτε στον κόσμο ότι σε 3 χρόνια θα επανέλθουν οι συντάξεις στα ίδια επίπεδα που ήταν μέχρι σήμερα. Έχετε αποτύχει στα ζητήματα τιθάσευσης της σπατάλης, τα καταφέρνετε στην περικοπή των δαπανών αλλά όχι και στα έσοδα. Δεν έχετε διορίσει διοικητές στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, στο ΙΚΑ και άλλους οργανισμούς. Δημιουργείτε τρομοκρατία με το ασφαλιστικό. Αντί να ζητάτε από τους πολίτες να εργαστούν και να πληρώνουν εισφορές τους προτρέπετε να βγουν μαζικά στη σύνταξη", είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

"Δεν πρέπει να αποχωρήσει το κράτος από την κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να εγγυηθεί τις αναλογικές και τις επικουρικές συντάξεις", είπε ο Δημήτρης Κουσελάς.

Για αδικαιολόγητες προαγωγές 40 υποδιοικητών αντί 17 στην Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε η Βάσω Παπανδρέου.

Η Ν.Δ. θα καταψηφίσει επί της αρχής

Η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει μόνο μερικά άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άδικο και αναποτελεσματικό», που «δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Θα καταψηφίσουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο σύνολό του, επαναλαμβάνει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα και τονίζει πως «όλα τα άλλα, επιλεκτικά άρθρα, επιλεκτικές τροποποιήσεις, είναι κοροϊδία για τον κόσμο και προσβολή».

«Το θέμα ξεκινάει από το εξής: Είσαι υπέρ ή κατά του μνημονίου; Που είναι ένα μνημόνιο σωτηρίας των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των πιστωτών, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Εάν είσαι κατά του μνημονίου, τότε πρέπει πραγματικά να καταψηφίζεις ότι γεννάει και σχετίζεται με το μνημόνιο. Δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή», υπογραμμίζει η κ. Παπαρήγα.

Την απόσυρση του διάτρητου και αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

"Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αντισυνταγματικές. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ μαζί με επιστημονικούς φορείς θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμα και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις", ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση στερείται στοιχειώδους συνταγματικής νομιμότητας. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει και φέρνει σήμερα στην ολομέλεια ένα διάτρητο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο".

 

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Παραλύει αύριο Πέμπτη η χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ημέρα κατά την οποία ψηφίζεται στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην Ομόνοια κάνει το ΠΑΜΕ.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημοσιογράφοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών θα κάνει ο ΟΣΕ, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, για μία ακόμη ημέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι, ώστε να παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια την ημέρα που ψηφίζεται το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Τη συμπαράστασή της στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εκφράζει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Δεμένα τα πλοία

Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, καθώς στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΠΝΟ.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου