ΕΛΛΑΔΑ

«Χακί» συντάξεις με 35 χρόνια υπηρεσίας

χακί-συντάξεις-με-35-χρόνια-υπηρεσίας-502470

Στην απόφαση να συνταξιοδοτούνται οι αξιωματικοί αφού έχουν συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία 35 ετών, κατέληξε η κυβέρνηση. Παρά τις αρχικές σκέψεις, επικράτησε η άποψη ότι ο χρόνος φοίτησης στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) θα προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια.
Με απλά λόγια, 35 χρόνια μετά την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, δηλαδή με την συμπλήρωση 53 ετών, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη δικαιώματα.
Στην 35ετία, οι στρατιωτικοί θα έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σαν να έχουν εργαστεί για 40 χρόνια, αφού το κράτος θα τους «πριμοδοτεί» με πέντε πλασματικά έτη υπηρεσίας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, αντιλαμβανόμενος τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες υπηρετούν οι αξιωματικοί και τις ιδιαιτερότητες συνολικά των ένστολων σε σχέση με τους τυπικούς δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία διασφαλίζονται πλήρως και δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010.
• Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά 1,5 έτος.
• Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2012 κατά 3 έτη.
• Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2013 κατά 4,5 έτη.
• Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2014 κατά 6 έτη.
• Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία, ισχύει ο νέος γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της σύνταξης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της υπηρεσίας ή στα σαράντα έτη συνολικής υπηρεσίας.
Οι νέες διατάξεις συνοπτικά, όπως τις έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας, είναι οι εξής:

Μεταβατικές ρυθμίσεις
Με την τροπολογία διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Αυτά ως περιουσιακά δικαιώματα δεν θίγονται, εάν ο στρατιωτικός εξακολουθήσει να παραμένει στην υπηρεσία και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς τυχόν αλλαγές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (θεμελίωση δικαιώματος και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης) ή το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης.
Για όσους στρατιωτικούς θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τις υφιστάμενες σήμερα διατάξεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 προβλέπεται μία ήπια κλιμάκωση του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας από 1 ½ έως 6 έτη.
Συγκεκριμένα: Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά 1,5 έτος. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2012 κατά 3 έτη. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2013 κατά 4,5 έτη και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2014 κατά 6 έτη.
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31.12.2014 ισχύουν συνεπώς οι υφιστάμενες σήμερα διατάξεις. (άρθρ. 42, π.δ. 169/2007 και άρθρ. 1 του ν. 3029/2002) ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, καθώς και ως προς τις προϋποθέσεις απόληψης και καταβολής της σύνταξης.
 

Οι νέες πάγιες ρυθμίσεις
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία, ισχύει ο νέος γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της σύνταξης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της υπηρεσίας ή στα σαράντα έτη συνολικής υπηρεσίας στην οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά:
α. 35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στις παραγωγικές σχολές κατά τη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής έχει τη στρατιωτική ιδιότητα, αμείβεται και καταβάλλει εισφορές
β. Μέχρι 5 χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα (πλασματικά), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
γ. Ο τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης
Σε περίπτωση που κάποιος αποχωρήσει εκουσίως, ισχύει η υφισταμένη έως σήμερα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η απόληψη και καταβολή της σύνταξης αρχίζει στο 65ο έτος.
Για όσους λαμβάνουν επιδόματα κινδύνου (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υποβρύχιοι, κλπ) θα απαιτούνται είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας, οπότε και θα αναγνωρίζονται επιπλέον τουλάχιστον δεκαπέντε έτη ως συντάξιμα και άρα θα υπερκαλύπτεται η προϋπόθεση των σαράντα ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου