ΕΛΛΑΔΑ

Κατανόηση αλλά όχι πόροι στους Δήμους

κατανόηση-αλλά-όχι-πόροι-στους-δήμους-503010

Συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) είχε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, στον υπουργό τέθηκαν τα θέματα της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΣΑΤΑ, καθώς και η ένταξη του προγράμματος «Θησέας» στο ΕΣΠΑ.
"Φεύγουμε τρομοκρατημένοι για το τι θα συμβεί στους δήμους από σήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου".
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τους άκουσε μεν με κατανόηση, δεν έδωσε όμως καμία απολύτως απάντηση ή λύση για το τι μέλλει γενέσθαι με την απόδοση της φετινής – ήδη μειωμένης κατά 35% με βάση τον προϋπολογισμό – τακτικής επιχορήγησης των δήμων, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους. Ήδη, αρκετοί δήμοι της χώρας, όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, δεν έχουν καταβάλει τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα και ακόμη περισσότεροι δυσκολεύονται να καταβάλλουν το πετσοκομμένο δώρο, για να καταλήξει:
"Πολύ φοβούμαι ότι οι σκηνές που είδατε με τους εργαζομένους της ΕΘΕΛ πριν δύο τρεις μέρες, τον Σεπτέμβριο θα τις δείτε από το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους και το σύνολο των δημάρχων της χώρας να επαναλαμβάνονται".
Αποφασίστηκε να συσταθεί μικτή επιτροπή από την ΚΕΔΚΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να εξεταστούν τα δύο πρώτα θέματα, ενώ για το τρίτο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη.
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα καταβληθούν οι μισθοί του Αυγούστου από πολλούς δήμους.
Ερωτηθείς για τις αναφορές περί κακοδιαχείρισης στους δήμους που περιείχε η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον κ. Ρακιντζή να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία, ειδάλλως οι δήμοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου