ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ

σχέδιο-για-χιλιάδες-προσλήψεις-εκπαι-610173

Προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία για την τριετία 2018- 2020, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, σπεύδει να ανακοινώσει η κυβέρνηση, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά ο αριθμός των διορισμών, αλλά και το σύστημα με το οποίο θα αυτοί θα γίνουν, ενώ βασικό ζητούμενο παραμένει εάν η απόφαση της κυβέρνησης τυγχάνει της έγκρισης των δανειστών. Κι αυτό, την ώρα που η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και είναι ακόμα νωπές οι εντυπώσεις από το «μέτωπο» που άνοιξαν οι μονομερείς εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά. Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη προεκλογικού χαρακτήρα στρατηγική που δείχνει να ακολουθεί το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Ειδικότερα, χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές της απόφασης της κυβέρνησης για διορισμούς στην εκπαίδευση την τριετία 2018-2020. Πρόσθεσε δε, ότι μετά από πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί, εντός του 2017, διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για «αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών» προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ίδιο είχε ανακοινώσει, μία ημέρα πριν, και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης με ανάρτησή του στο facebook.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι τελικές αποφάσεις ούτε για τον ακριβή αριθμό των διορισμών ούτε για το σύστημα με το οποίο αυτοί θα πραγματοποιηθούν. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα ξεκαθαρίσει μετά από διάλογο με τις ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, φαίνεται ότι θα ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται χρόνια στα σχολεία και για τους νέους απόφοιτους των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών.

«Η ΜΑΧΗ»

Ασαφές είναι, επίσης, εάν η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών με τους οποίους, όπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου, «η μάχη για το θέμα αυτό είναι καθημερινή». Χθες, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι μετά το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στην Παιδεία. «Από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο», δήλωσε ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αναπληρωτές που θα διεκδικήσουν τον διορισμό τους στην εκπαίδευση θα μοριοδοτηθούν βάσει της προϋπηρεσίας τους.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει τη σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές».

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου