ΕΛΛΑΔΑ

800 εκατομμύρια για τα φακελάκια

800-εκατομμύρια-για-τα-φακελάκια-851206

Το κόστος των δωροδοκιών που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ ετησίως, μεταδίδει το euobserver.com επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα.
«Η διαφθορά είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι η μόνη, αλλά είναι πολύ σημαντική,» δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Άρης Συγγρός, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα, σύμφωνα με το ενημερωτικό portal.
Ο κ. Συγγρός παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 2009 και υπολόγισε πως η καθημερινή διαφθορά βρίσκονταν ανάμεσα στα 717 και 857 εκατ. ευρώ, 40 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την έρευνα για το 2008.
Η έρευνα δείχνει πως ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ο πιο επιρρεπής στη διαφθορά, με το 9,3% των νοικοκυριών να δηλώνουν πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν για να επιταχύνουν μια διοικητική διαδικασία, να έχουν ίση μεταχείριση στα νοσοκομεία ή να γλυτώσουν μια κλήση. Το 2009, το μέσο φακελάκι για δημόσιες υπηρεσίες υπολογίστηκε στα 1.355 ευρώ.
Ο κ. Συγγρός διευκρίνισε πως η έρευνα δεν περιλαμβάνει μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ή μεγάλα συστήματα φοροδιαφυγής, τα οποία θα ανέβαζαν τα νούμερα.
«Η διαφθορά δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να δούμε ή να αγγίξουμε. Είναι πραγματικά χρήματα, που φεύγουν από την πραγματική οικονομία. Όλοι μιλούν για ανάκαμψη, ανάπτυξη, και απασχόληση, αλλά χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν θα γίνει τίποτα από αυτά», είπε, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει μια φιλόδοξη στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Μέχρι στιγμής, η ΕΕ είναι σα θεατής σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή ΕΕ, που κατεβαίνει στο γήπεδο και είναι μέρος της λύσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου