ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε διαφωνώντας η Βάσω Παπανδρέου

εφυγε-διαφωνώντας-η-βάσω-παπανδρέου-501663

Κόντρα μεταξύ Βάσως Παπανδρέου – Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σημειώθηκε, με αφορμή διάταξη νομοσχεδίου του υπ. Υγείας που ρυθμίζει τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου επεξεργάζεται το επίμαχο νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει τα άρθρα 24 και 27, και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως “ερχόμαστε να νομιμοποιήσουμε παρανομίες που έχουν γίνει. Μια αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει και ο Αβραμόπουλος και τότε το ΠΑΣΟΚ μίλησε περί σκανδάλου και πήρε πίσω την τροπολογία”.

Όπως δήλωσε η κα Παπανδρέου, που δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται κυρίως κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι βουλευτές να κόψουν μισθούς και συντάξεις ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή κατάσταση και να νομιμοποιούνται παρανομίες δισεκατομμυρίων. “Παράνομα ευρώ που για χρόνια εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του συστήματος εισέπραξαν κάποιοι παράνομα”.

»Εγώ δεν μπορώ να ψηφίζω περικοπές συντάξεων και μισθών με το ασφαλιστικό και εσείς να δίνετε δις σε αυτούς που παρανομούν» αντέδρασε η κ. Παπανδρέου και στη συνέχεια, επιδεικτικά έφυγε από την αίθουσα, παραχωρώντας την προεδρική έδρα σε άλλο συνάδελφό της.

Νοσοκομεία σε 24ωρη βάση

Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και των ιδιωτικών φορέων ασφάλισης εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας με σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο προβλέπει λειτουργία όλων σταδιακά των νοσοκομείων και το απόγευμα με τη συμμετοχή ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων υπήρχε και σε παλαιότερα νομοσχέδια και είχε εφαρμοστεί, αλλά με το νέο επεκτείνεται και διαφοροποιείται.

Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται στο εξής και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που διατηρούσαν μέχρι σήμερα και τα οποία είχαν σχέση με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Υγείας, καταγράφηκαν 18 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο στις μονάδες υγείας από τις οποίες 12,5 εκατομμύρια αφορούσαν τα νοσοκομεία και 12 εκατομμύρια από αυτές τα πρωινά ιατρεία.

Εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν για το σύστημα υγείας 40 εκατομμύρια ευρώ από τις 500.000 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Επιπλέον προβλέπεται νέος τρόπος αμοιβής των εφημεριών για τους γιατρούς με καταβολή εφάπαξ αμοιβής, η οποία θα καθορίζεται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται κάθε νοσοκομείο και το βαθμό κάθε γιατρού.

Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε περίπου 25 μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπως και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Περιφέρειας, ενώ σιγά-σιγά θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία επιτρέπει την συγχώνευση ή και την καθολική κατάργηση νοσοκομείων με Προεδρικό Διάταγμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου