ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνίες επί των άρθρων του ασφαλιστικού

διαφωνίες-επί-των-άρθρων-του-ασφαλιστ-504560

Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους», για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων».
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η «εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης».
Ο κ. Βρούτσης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι «επιστημονικά ατεκμηρίωτο» και πως «ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος στον πλέον σημαντικό του πυλώνα» και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί από σοσιαλιστές βουλευτές».
«Συμμερίζομαι τη στάση του εισηγητή της ΝΔ να επιφυλαχθεί για την ψήφιση των άρθρων στην Ολομέλεια. Απορρίπτω, ωστόσο, τη μομφή του ότι το νομοσχέδιο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο. Η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. Και μήπως η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «επαναφέρει το θέμα τού τι συνιστά πολιτική πρόοδο και τι καθυστέρηση».
«Είναι αναχρονισμός το να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Είναι αναχρονισμός να μειώνονται οι συντάξεις, να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά, να προσαρμόζονται ισότιμα προς τα άνω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πρόοδος είναι ο πλούτος, που συσσωρεύεται, να διανέμεται γι’ αυτούς που τον παράγουν» ανέφερε.
«Όταν μιλάτε για εισφοροδιαφυγή και δεν έχετε προσωπικό, πώς θα την πατάξετε;» ρώτησε τον υπουργό, ο Κ. Βελόπουλος (ΛΑΟΣ). «Κάντε μετατάξεις. Εννιά μήνες πέρασαν» απηύθυνε ο βουλευτής στον υπουργό.
«Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;» αναρωτήθηκε ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Με τα κίνητρα για δουλειά μετά τα 65 αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να δουλέψει και μετά. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, έχει δίκιο που μιλά για μεγάλη ανατροπή του κοινωνικού κράτους. Είναι όμως διατεθειμένη η ίδια να αγωνιστεί ενάντια στη μεγάλη ανατροπή;» τόνισε.
«Να δούμε στα περιθώρια των δυνατοτήτων αυτήν την χρονική περίοδο τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Πολύς κόσμος περιμένει την δική σας απόφαση» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό ο Μ. Τιμοσίδης (ΠΑΣΟΚ), ενώ και ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη. Να δώσουμε ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου