ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Παπανδρέου στο Ασφαλιστικό

παρέμβαση-παπανδρέου-στο-ασφαλιστικ-503021

Προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για το "αγκάθι" του Εργασιακού. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Παναγόπουλο και Δ. Ασημακόπουλο αντιστοίχως, προκειμένου να γίνει εκτενής διάλογος για όλα τα θέματα, με αιχμή τη διαιτησία, τις συλλογικές συμβάσεις και τους τρόπους διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού.

Στη μαραθώνια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Απώτερος στόχος του έντονου αυτού παρασκηνίου και των διαβουλεύσεων στις οποίες πλέον εμπλέκεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να αποφευχθεί το πάγωμα μισθών με νομοθετική ρύθμιση.

Συμφωνία επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση να υπάρξει και για το θέμα της διαιτησίας.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία και το «σκληρό πόκερ» συνεχίζεται. Ο ΣΕΒ φαίνεται ότι μπορεί να κάνει μια «παραχώρηση» στο θέμα ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού όπως ζητούν τα συνδικάτα, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική αύξηση στην ΕΓΣΣΕ αυτή προβλέπεται να κυμανθεί στα όρια του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Αλλωστε, μια μεγαλύτερη αύξηση επί της ουσίας την «υπαγορεύει» και το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Ο κ. Παναγόπουλος έθεσε θέμα 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς ζήτημα βαρέων για τις γυναίκες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει εκτεταμένη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ όσον αφορά στη συλλογική σύμβαση εργασίας εξέφρασε την ελπίδα εργοδότες και εργαζόμενοι να καταλήξουν σε συναινετική απόφαση, την οποία η κυβέρνηση θα στηρίξει. "Θέλουμε να τα βρείτε, θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα", είπε.

Τέσσερα ήταν τα σημεία στα οποία κατέληξαν, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και ψηφίζεται το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

1) Για το θέμα της διαιτησίας η ΓΣΕΕ προτείνει όταν υπάρχει το αποτέλεσμα της μεσολάβησης αλλά κάποιο μέρος δεν συμφωνεί τότε να μπορεί να προσφύγει στην διαιτησία. (αυτό είναι και το σημείο – αγκάθι αφού αν ο ΣΕΒ δεχθεί την πρόταση της ΓΣΕΕ μπορεί να υπάρξει απεμπλοκή και να αρχίσει επί της ουσίας η συζήτηση για την ΣΣΕ).

2) Η ΓΣΕΕ δεν θέλει πάγωμα μισθών και ζητάει αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (1,7% το 2010 και 1,2% το 2011 και περίπου 1% το 2012)

3) Οσον αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, η ΓΣΕΕ επιμένει για ενσωμάτωση στους 12 μισθούς ενώ ο ΣΕΒ προτείνει ρήτρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τους καθησύχασε λέγοντας ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Νωρίτερα στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και τόνισε πως όλο το καλοκαίρι πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσουν στο λαό ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Τοποθέτηση στο Υπουργικό

«Οι στόχοι που είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας ισχύουν στο ακέραιο» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι μερικά από τα θέματα, όπως είναι τα μισθολογικά, αναβάλλονται προσωρινά, λόγω της μεγάλης κρίσης, την οποία ζει η χώρα.

Όπως όμως τόνισε, «οι αρχές, η αφετηρία των στόχων είναι αυτά που παραμένουν» και υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα είναι αυτά που επιβάλλεται να γίνουν πράξη.

«Όσα υποσχεθήκαμε, πρέπει να γίνουν πράξη γιατί είναι αυτά, που χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του» είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση ανέλαβε τις τύχες της χώρας, δίνει τη μάχη της ανάταξης μιας σχεδόν προδιαγεγραμμένης αρνητικής πορείας για την Ελλάδα.

«Η μάχη είναι να αποφύγουμε τη βέβαιη χρεωκοπία, η οποία θα είχε πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά για όλες τις οικογένειες, για όλα τα νοικοκυριά της χώρας» συνέχισε.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν δύσκολες, αλλά απαραίτητες για να προστατευθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των δύσκολων αποφάσεων, που πήρε η κυβέρνηση, τόνισε ότι δημιουργούν μια αισιοδοξία και δίνουν δύναμη «για να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτό το πατριωτικό καθήκον».

Τόνισε πως «πρώτο μέλημα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν πήγαν στράφι και μπορέσαμε να δώσουμε στη χώρα και στην οικονομία διεθνή αξιοπιστία».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση, που παρέλαβε η κυβέρνηση, η οποία «κατάφερε, ωστόσο, να ανατρέψει την ανυποληψία της χώρας, που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πήρε τη θετική στήριξη των εταίρων και της διεθνούς κοινότητας».

«Κάναμε μια υπερπροσπάθεια, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα να κάνουμε», κατέληξε.

 

Στις 8 Ιουλίου νέα απεργία

Στο μεταξύ η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκήρυξε νέα γενική πανελλαδική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 8 Ιουλίου για το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα ζητάει μέσα στην επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για Ασφαλιστικό και Εργασιακά. τόνισε ότι "μπαίνουμε σε βαθύ σκοτάδι". Πρόσθεσε, δε, ότι "το πιο ακραίο από τα μέτρα είναι η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης που συνθλίβει τους φτωχούς της χώρας".

Συμφωνία στο λιανεμπόριο

Παράλληλα, τη συμφωνία των εργαζομένων με τους εργοδότες στον κλάδο λιανικού εμπορίου για αυξήσεις στο 1% στα μισθολόγια, ανακοίνωσε- σε δηλώσεις του στο Reuters- ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι "θα υπογράψουμε τη συλλογική σύμβαση αύριο, θα είναι τουλάχιστον διετής", σημειώνοντας ότι η συμφωνία αφορά σε 780.000 εργαζομένους, σχεδόν τους μισούς ιδιωτικούς υπαλλήλους της Ελλάδας.

Σχετικά με το "πάγωμα" μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε: "Η κυβέρνηση μας είπε ότι εάν οι μισθοί αυξηθούν κατά περίπου 1%, τότε θα κανονίσουν ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την ΕΕ ή το ΔΝΤ".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου