ΕΛΛΑΔΑ

«Εποχή Σαμαρά» με τη βούλα του συνεδρίου

εποχή-σαμαρά-με-τη-βούλα-του-συνεδρί-851206

Mε πλήρη επικράτηση των επιλογών Σαμαρά στις κάλπες για την νέα Πολιτική Επιτροπή, που αντικαθιστά την Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε το 8ο συνέδριο της ΝΔ, που σφραγίζει τη μετάβαση της ΝΔ στην εποχή Σαμαρά.

Επόμενη κίνηση η αλλαγή στην κομματική πυραμίδα, αρχής γενομένης από το νέο γραμματέα του κόμματος που θα αντικαταστήσει τον Λευτέρη Ζαγορίτη. Επικρατέστεροι φέρονται οι Κ. Μαρκόπουλος και Αν. Λυκουρέντζος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στη συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης, ενώ εντός του Ιουλίου ξεκινά περιοδείες στην περιφέρεια ενόψει και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το συνέδριο κινήθηκε σε χαμηλούς καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν προχώρησε σε ρήξη με το λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο και από την άλλη τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό προτίμησαν την οδό της σιωπής.

Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής παρέστη μόνο στην πρώτη μέρα των εργασιών, ενώ δεν ψήφισε για τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Το συνέδριο της ΝΔ σήμανε όμως την έναρξη πόλεμου με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε και πάλι για εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας την πρώην υπουργό εξωτερικών και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομία τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο κλείσιμο του 8ου συνεδρίου του κόμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής».

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε ότι «όσο είμαστε δεσμευμένοι στο μνημόνιο η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιήσει την περιουσία της και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα». Υποστήριξε ακόμη ότι «το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο, εμείς αναζητούμε τρόπο να βγούμε μία ώρα αρχύτερα και να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες του και για «τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ο πόλεμος που μας κάνουν και τα δεκανίκια που επιστρατεύουν δείχνει τον φόβο τους για τη ΝΔ. Εκείνοι που υπέγραψαν το μνημόνιο λένε ότι δεν γινόταν τίποτε άλλο, γιατί όμως δεν έπαιρναν μέτρα ηπιότερα και αποτελεσματικότερα νωρίτερα και πριν παραδώσουν τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας;».

Φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη είπε: «Αυτοί που προσχώρησαν σε αυτή την πολιτική ως εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν τάχα ψήφος ευθύνης. Μόνο που τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπονταν στο μνημόνιο δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, η πολιτική δεν είναι φλύαρα χαμόγελα και φτηνές ατάκες στα παράθυρα, η πολιτική είναι πράξη ευθύνης».

Η απάντηση της κ. Μπακογιάννη ήταν οξύτατη: Μίλησε για ακραίο και επικίνδυνο λαϊκισμό του τύπου "Τσοβόλα, δώστα όλα".

Απάντηση Πεταλωτή

Σε υψηλούς τόνους απαντά η κυβέρνηση στις αιχμές Σαμαρά για την κυβερνητική πολιτική και κυρίως για τις αλλαγές που προκύπτουν από το Μνημόνιο. «Είναι πλέον μάταιο για τον Έλληνα πολίτη , να περιμένει τη στοιχειώδη ένδειξη αντίληψης της πραγματικότητας από τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. Αφού χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες από τις εκλογές, η Ν.Δ. βρήκε τη στρατηγική που έψαχνε τόσα χρόνια: Tην «απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου