ΕΛΛΑΔΑ

“Συντροφικά” βέλη κατά Ανδρ. Λοβέρδου

συντροφικά-βέλη-κατά-ανδρ-λοβέρδου-458609

Δύσκολη εβδομάδα καλείται να διανύσει η κυβέρνηση, εν μέσω των αντιδράσεων και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για τις αλλαγές που επιφέρουν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκινάει σήμερα Τρίτη ενώ, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των εσωκομματικών αντιδράσεων, συγκαλείται την ίδια μέρα και το Πολιτικό Συμβούλιο, παρουσία των Ανδρ. Λοβέρδου και Γ. Παπακωνσταντίνου. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Αντιμέτωπος με έντονη κριτική ειρωνείες αλλά και την δυσφορία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ήρθε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Απασχόλησης στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου για το Ασφαλιστικό.

Ο Παναγιώτης Κουρουπλής είπε μεταξύ άλλων ότι η σπατάλη καγχάζει κι εμείς καλούμαστε να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος. Ο ίδιος βουλευτής δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό.
Να πάρει πίσω την διάταξη για το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης, ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο ο Γιάννης Κουτσούκος.
Ο Πάρης Κουκουλόπουλος αναρωτήθηκε: "Τι σημαίνει να είσαι υπουργός της κυβέρνησης; Είναι προσωπική επιλογή; Δεν πέρασε από Υπουργικό Συμβούλιο; Γιατί δεν βλέπω κανέναν υπουργό να υποστηρίζει το ασφαλιστικό".
Γεμάτος ειρωνεία ο νέος βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε: "Αν σήμερα είχαμε τον Τάσο Γιαννίτση και τον Ανδρέα Λοβέρδο στο ίδιο τραπέζι θα λέγαμε ότι ο Γιαννίτσης είναι ο αριστερός."

Ο Εκτωρ Νασιώκας ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια για τα οικονομικά και πρόσθεσε: "Το ασφαλιστικό είναι μία από τις βασικές μάχες. Αν αυτή τη μάχη τη χάσει το ΠΑΣΟΚ, τη χάνουμε όλοι».

Το ενδιαφέρον στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του υπουργού Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος δέχθηκε σκληρή κριτική από τους βουλευτές Π. Κουρουμπλή (Αιτωλοακαρνανίας), Π. Κουκουλόπουλο (Κοζάνης), Μ. Τζελέπη (Σερρών), Μ. Τιμοσίδη (Καβάλας), Σ. Γιαννακά (Αιτωλοακαρνανίας) κ.ά., αλλά τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.

Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, τόνισαν σε γενικές γραμμές ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολλά, όπως ότι υπάρχει προφανής διάσταση ανάμεσα στις αρχές του Κινήματος και στην πολιτική που εφαρμόζεται.

Σε μία άλλη προσπάθεια κατευνασμού των εσωκομματικών αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου συγκαλεί σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών και να εκτονωθεί η κατάσταση.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά εμμέσως θα τονιστεί στους βουλευτές ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να επιχειρήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση διαλόγου, αφού -όπως είπε- «πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις του υπουργού μέσω διαρροών στις εφημερίδες. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε με την κυβέρνηση. Οι θέσεις της είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Τι διάλογο να κάνουμε όταν οι αποφάσεις έχουν ληφθεί;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου