ΕΛΛΑΔΑ

Παραπομπή εν μέσω έντασης στη Βουλή

παραπομπή-εν-μέσω-έντασης-στη-βουλή-505428

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν στη Βουλή η καταμέτρηση των ψήφων επί της ονομαστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή πρώην υπουργών της ΝΔ σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Είχε προηγηθεί η πολύωρη συζήτηση με τις τοποθετήσεις των βουλευτών από όλα τα κόμματα. Όπως διαπιστώθηκε από τις ομιλίες, υπήρξε διαφοροποίηση απόψεων ως προς την παραπομπή ή όχι κάποιων εκ των προτεινομένων από το ΠΑΣΟΚ, με την αντιπολίτευση να εστιάζει την κριτική της στην κυβέρνηση ότι εξαίρεσε της παραπομπής τους πρώην υπουργούς τού ΠΑΣΟΚ κ.κ. Φωτιάδη και Δρυ.
Όπως είπε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Δένδιας, η ΝΔ δεν αποκλείει στο μέλλον να επαναφέρει το θέμα για την παραπομπή των δύο προαναφερθέντων, κάτι στο οποίο αργότερα φάνηκε να συμπίπτει και ο κ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχαν στηθεί έξι κάλπες, μία για καθέναν από τους κ.κ. Αλ.Κοντό, Ε.Μπασιάκο, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Κ. Κιλτίδη.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην των μελών της κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, οι Π. Δούκας και Ε. Μπασιάκος κατηγορούνται «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», ενώ ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος για «ηθική αυτουργία» στην τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων.
Η ΝΔ έχει ανακοινώσει πως όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα υποβάλει αίτημα για σύσταση… άλλης Προκαταρκτικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο με πρόταση για παραπομπή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με το συσχετισμό της Βουλής και τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί, η ψηφοφορία που τελείωσε αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα, αναμενόταν να βγάλει την κατά πλειοψηφία παραπομπή των έξι πρώην υπουργών της Ν.Δ.
 

Αρνούνται τις κατηγορίες
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψαν τα όσα τους προσάπτουν οι Γιώργος Βουλγαράκης, Π. Δούκας και Ευ. Μπασιάκος, οι οποίοι έλαβαν το λόγο στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Και οι δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ μίλησαν για προσωπική δίωξη που κρύβει σκοπιμότητες.

«Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την μελλοντική δίωξη οποιουδήποτε υπουργού με τον ίδιο τρόπο. Θα το βρείτε μπροστά σας, ειδικά την περίοδο αυτή που πολλές από τις υποθέσεις που χειρίζεστε βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» τόνισε ο Γιώργος Βουλγαράκης, επιφυλασσόμενος παράλληλα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του «με κάθε μέσο», απέναντι σε όσους προβαίνουν σε «κατάχρηση εξουσίας» εναντίον του.
Το κατηγορητήριο απέρριψε κατηγορηματικά και ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου».

«Η Επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς της Μονής και των λεγόμενων «εμπλεκομένων» και να φανεί αν πήγε ένα ευρώ και σε ποιον. Αν δεν το έψαξε αρκετά, πώς βγάζει τέτοιο πόρισμα; Με αέρα κοπανιστό; Αν το έψαξε και δεν βρήκε, γιατί δεν το λέει ρητά; Το ΠΑΣΟΚ δεν παρήγγειλε καμία έκθεση πραγματογνωμοσύνης από κάποιον σοβαρό ανεξάρτητο μη κομματοκρατούμενο οργανισμό, για να τεκμηριωθεί η μη σωστή τιμολόγηση των ακινήτων.
«Καμία ευθύνη, καμία αρμοδιότητα και κανένα αδίκημα δεν έχω διαπράξει» δήλωσε ο Ευ. Μπασιάκος, ο οποίος χαρακτήρισε αόριστο και χωρίς αιτιολογημένη νομική βάση το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια κλίματος κατασκευής ενόχων.
Από την πλευρά του ο Κ. Κιλτίδης επανήλθε στα όσα είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την κακοποίηση που είχε δεχθεί η περιοχή της Ουρανούπολης κατά το παρελθόν.

Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε δώσει οποιαδήποτε εντολή στη διευθύντρια πολιτικής γης Σταματίνα Μαντέλη.
Απέρριψε δε κατηγορηματικά την κατηγορία για ηθική αυτουργία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηθική αυτουργία σε νόμιμη πράξη υπαλλήλου δεν νοείται. Εγώ απευθύνομαι με στοιχεία στη Βουλή. Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προκαθορισμένο. Κρίμα που αναζητείται σε εμένα το σκάνδαλο».
Το ενδιαφέρον της χθεσινής ψηφοφορίας εστιαζόταν τόσο στον τελικό αριθμό θετικών ψήφων που θα έπεφταν σε κάθε μία από τι έξι κάλπες, αλλά και στις τυχόν διαρροές βουλευτών, σε όλα τα κόμματα, από την επίσημη κομματική γραμμή, δεδομένης της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ο Γ. Αγγέλου
Πέραν αυτών χθες καταγράφηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Κλήση σε απολογία για σήμερα, Τρίτη, απέστειλε η ειδική εφέτης ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού, στον πρ. διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Αγγέλου απαγγέλθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του, από μάρτυρες και κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».
Χθες το πρωί, εξάλλου, απολογήθηκε ενώπιον της κ. Καλού, ο πρώην γγ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.
Σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στους εισαγγελείς, όταν είχε κληθεί στο πλαίσιο της πρακαταρκτικής με την ιδιότητα του υπόπτου, ο κ. Σκιαδάς είχε επικαλεστεί υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες κλήθηκε να εκτελέσει για την υπόθεση των ανταλλαγών, ενώ υποστήριζε πως αρμόδια αρχή, τόσο για τις εκτιμήσεις των επίμαχων εκτάσεων, όσο και για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Η πρώτη αγωγή
Την πρώτη αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου υπέβαλε το ελληνικό Δημόσιο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την περασμένη Παρασκευή. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του επί της λίμνης Βιστωνίδας και επί του εποικιστικού αγροκτήματος στο Δήμο Βεγορίτιδος, καθώς και 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη. Τονίζεται δε ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αγωγές.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:
«Κατατέθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου από την Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η πρώτη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Μόνης Βατοπεδίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη).
»Με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του, τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα και την επιδίκαση 10 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη.

»Η αγωγή ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου