ΕΛΛΑΔΑ

Λίγη αυτοκριτική, πολλή αντιπολίτευση

λίγη-αυτοκριτική-πολλή-αντιπολίτευσ-851206

Βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος πήραν το λόγο στη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου της ΝΔ, ενώ το μεσημέρι έγινε η εισήγηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και η έγκριση των καταστατικών αλλαγών.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, οποίος τόνισε ότι οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία.
«Οι ημέρες θυμίζουν 1965. Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική.
Πληρώσαμε ακριβά το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «κλείνοντας τις πόρτες αυτού του συνεδρίου η ΝΔ πρέπει να δείξει ότι έχει ανάστημα να επιβιώσει όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει.»
Στο θέμα της τρομοκρατίας, έπειτα από την επίθεση στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη.
«Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε.
Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτησή του για τα αίτια της κρίσης: «Αυτό που δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους […] Πρέπει να προτείνουμε στην κοινωνία μεταρρυθμίσεις που θα είναι δίκαιες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» εκτίμησε.
Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης της ΝΔ:
«Πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι. Όταν η κοινωνία μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε μας ζήτησε να κάνουμε αλλαγές. Κάναμε σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό, όμως σε κάποια ήμασταν άτολμοι.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι κάποια στελέχη που είχαν ευθύνη σε τομείς δεν είχαν συνηθίσει να ακούνε, απείχαν από αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.
Ο βουλευτής Χρήστος Ζώης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «αν χτίσουμε αυτό που οραματιζόμαστε μπορούμε να πάμε καλύτερα».
Ζήτησε μάλιστα συμφωνία από όλους ότι κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους.
Ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλληπητήριά του για τον άδικο χαμό του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοΐδη.
Αναφερόμενος σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε πως ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερο και καλύτερο κράτος.
Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης έκανε λόγο για ιστορικό συνέδριο, αφετηρία για μεγάλες νίκες.
«Εκπροσωπείτε τη μεγαλύτερη βάση πολιτών σε οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στο καταστατικό αποτυπώνουν τις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για ένα νέο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.
Ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να θυμάται πως η παράταξη θα τον αγαπάει για πάντα.
Για ξεκάθαρη ιδεολογία της ΝΔ που έχει ως πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλατζής.
O Tάσος Νεράτζης αναφέρθηκε στις παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης, ασκώντας κριτική στον υπουργό Χάρη Καστανίδη «για θεσμικές παρεκτροπές».
Ο Αργύρης Ντινόπουλος αναφέρθηκε στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι η μάχη είναι πολιτική που η ΝΔ μπορεί και πρέπει να κερδίσει.
Η υπεύθυνη της γραμματείας γυναικείων θεμάτων Κ. Παπακώστα είπε ότι η καινούργια ΝΔ «ασπάζεται τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και οριοθετεί ως κόκκινη γραμμή το κοινωνικό κράτος το οποίο αποδομείται από το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου