ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς “παρελθόν” η βόμβα

χωρίς-παρελθόν-η-βόμβα-851206

Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα ήταν το πακέτο βόμβας που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θύμα τον υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Όπως διαπιστώνεται τελικά, το φονικό δέμα είχε πάει με τα ΕΛ.ΤΑ. στο πολιτικό γραφείο του υπουργού κι από κει προωθήθηκε στην Κατεχάκη.

Για την ταυτότητα των δραστών δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, προκαλεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι ως αποστολέας του δέματος εμφανίζεται ο γνωστός από την υπόθεση Siemens φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας. Κάτι που ίσως αποτελεί μήνυμα των δραστών για τα κίνητρα της ενέργειάς τους.

Στόχος ο υπουργός

Οπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό.

Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί εκείνος.

Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για «αργό» εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας.

Από το εξωτερικό;

Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

Παράλληλα, οι ερευνητικές ομάδες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν το πώς το παγιδευμένο δέμα μπήκε στο κτίριο και έφτασε μέχρι τον 7ο όροφο χωρίς να εντοπιστεί στους ελέγχους.

Ως πιθανότερη εκδοχή εξετάζεται το ενδεχόμενο να έφτασε με το ταχυδρομείο επειδή η αλληλογραφία με τα ΕΛΤΑ φτάνει σε ειδικό χώρο στο ισόγειο.

Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή, όμως, το δέμα να έφτασε με «κούριερ», αλλά στην περίπτωση αυτή υπήρχαν πολλές πιθανότητες εντοπισμού από τα ειδικά μηχανήματα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούσαν κανονικά.

Πάντως, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα ελέγχου και ασφάλειας που αγγίζει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, για αυτό θα επανεξεταστεί από την αρχή το σύνολο του συστήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν για το πώς πέρασε στο κτίριο το φονικό δέμα, από πηγές του υπουργείου έγινε γνωστό ότι δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ και το αν και σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες θα προκύψει από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ήδη λαμβάνονται καταθέσεις από αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου που σχετίζονται με την παραλαβή δεμάτων.

 

Η διαδρομή της βόμβας

Ο φυγόδικος καταζητούμενος για την υπόθεση της Siemens κ. Χρήστος Καραβέλας εμφανιζόταν ως ο αποστολέας του δέματος με την βόμβα που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρασύροντας στο θάνατο τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη, ενώ η συνδεσμολογία της βόμβας παραπέμπει ευθέως σε τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού!

Σύμφωνα με πληροφορίες η βόμβα -επρόκειτο για ένα κίτρινο φάκελο- έφτασε την προηγούμενη Τρίτη 22 Ιουνίου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι υπάλληλοι στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη θεώρησαν ότι το δέμα έπρεπε να μεταφερθεί στο υπουργείο επί της λεωφόρου Κατεχάκη. Δυστυχώς, απ’ ότι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ουδείς από τους ανθρώπους που έπιασε στα χέρια του (ή είδε) το φάκελο μπήκε σε δεύτερες σκέψεις ή υποψίες. Σαν αποστολέας εμφανιζόταν ο Χρήστος Καραβέλας με κατοικία στην Εκάλη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και θεωρείται εκ των βασικών υπόπτων στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Κατά πάσα πιθανότητα οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν το όνομα του Καραβέλα σε μια επίδειξη κυνισμού και μπλακ χιούμορ.

Ο φάκελος, χωρίς να ελεγχθεί από τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα –εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν οι υπάρχουσες πληροφορίες- έφτασε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Περίπου στις 20.30 το βράδυ της Πέμπτης, ο Γιώργος Βασιλάκης, άνοιξε το φάκελο ο οποίος αυτομάτως εξερράγη παρασύροντας ακαριαία στο θάνατο τον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη

Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα – παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, καθώς και από τον IRA, που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού υποδιευθυντή, Γ. Βασιλάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισκέφθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για το χαμό του συνεργάτη του.

Ο υπουργός έφτασε στο σπίτι του 50χρονου στου Ζωγράφου και εξέφρασε στη σύζυγο και στα δύο παιδιά του άτυχου υπασπιστή του την οδύνη και τη θλίψη του για το θάνατό του. Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε από το σπίτι του συνεργάτη του χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του Γεωργίου Βασιλάκη, θύματος του εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου