ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιοποίηση ονομάτων για τις μίζες

δημοσιοποίηση-ονομάτων-για-τις-μίζες-504551

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Εξεταστική για τη Siemens όσον αφορά στην κατάρτιση της λίστας με τα ονόματα υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων που θα κληθούν να ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η λίστα επρόκειτο να καταρτιστεί εντός της Τρίτης, αλλά τα μέλη της Επιτροπής δεν έφτασαν σε συμφωνία. Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης επικράτησαν υψηλοί τόνοι για τη διαρροή των 10 πρώτων ονομάτων, που αφορούν σε υπουργούς. Ο Σήφης Βαλυράκης επέπληξε τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος πάντως ανέλαβε την ευθύνη της ανακοίνωσης των ονομάτων στον Τύπο.
Όλα δείχνουν πάντως ότι ο κατάλογος των πολιτικών προσώπων που θα ελεγχθούν οι οικονομικές τους δραστηριότητες θα είναι μακρύς.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και αρμόδιος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών, Ευάγγελος Αργύρης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ότι από την έρευνα του προκύπτουν περίπου 90 ονόματα πολιτικών που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε συμβάσεις, διαγωνισμούς της Siemens ή ήταν υπεύθυνοι για την υλοποίηση των συμβάσεων.
Για τους υπουργούς για τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, μάλλον το χρονικό διάστημα ελέγχου θα είναι από το 1997, οπότε υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις ΟΤΕ και ΟΣΕ, ως σήμερα.
Στο μεταξύ η μητρική Siemens ενημέρωσε την Εξεταστική ότι συναινεί να συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές, απαντώντας έτσι στη σχετική πρόσκληση που της είχε απευθύνει ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Αντιπρόεδρος της Siemens Γερμανίας Peter Solmssen έστειλε επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση – η οποία περιήλθε και στα χέρια της Εξεταστικής – απαντώντας πως η εταιρεία έχει τη διάθεση για συνεργασία
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης χαρακτήρισε τη δέσμευση του αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρίας «ενθαρρυντική προοπτική». Σχολιάζοντας την επιστολή Ζόλμσεν ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Siemens δεν πιέστηκε ποτέ κι ούτε τώρα πιέζεται από την ελληνική πολιτεία και γι’ αυτό συνεχίζει να «Μας δουλεύει ψιλό γαζί» ενώ ο Θανάσης Παφίλης από πλευράς ΚΚΕ έκρινε ότι «η Siemens μας δουλεύει διπλωματικά».
Στα χέρια της Εξεταστικής έφτασε επίσης επιστολή του πρώην Οικονομικού Διευθυντή της Siemens, Ρούντολφ Φίσερ, ο οποίος δηλώνει πως προτίθεται να συνεργαστεί με την Επιτροπή και δεσμεύεται να της παράσχει όποια επιπλέον έγγραφα του ζητηθούν.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση για τον ΟΣΕ
Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ υπέστη ο ΟΣΕ από παραλείψεις των διοικήσεων του Οργανισμού σε σχέση με τις προμήθειες τροχαίου υλικού, όπως προέκυψε από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στην Εξεταστική Επιτροπή, του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ, Κώστα Γιαννακού και του πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, Δημήτρη Καραπάνου.
Σύμφωνα με βουλευτές, από την εξέταση των δύο μαρτύρων προέκυψε ότι οι διοικήσεις του Οργανισμού δεν ενεργοποίησε τις ρήτρες και έτσι όχι μόνο η Siemens αλλά και οι υπόλοιποι κοινοπράκτες, απέφυγαν να πληρώσουν, ως όφειλαν, δεκάδες εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας μίλησε για διαχρονικές ευθύνες από το 1997 μέχρι σήμερα, των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, που είχαν την εποπτεία του ΟΣΕ, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου ζήτησε να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση του Προαστιακού και να υπάρξει περαιτέρω έρευνα από τη Δικαιοσύνη, με έμφαση στην διοίκηση Γιαννακού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου