ΕΛΛΑΔΑ

Κοινή γραμμή για το Κυπριακό

κοινή-γραμμή-για-το-κυπριακό-653303

Σε κοινή γραμμή πλεύσης, Αθήνα και Λευκωσία προσεγγίζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό με συγκρατημένη (πολύ συγκρατημένη όμως) αισιοδοξία αλλά και με αποφασιστικότητα, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

Κρίνοντας από τις κοινές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν χθες οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης, έχει μεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα του Κυπριακού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ιδιαίτερα στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων ασφαλείας.

Οι συναντήσεις του Ν. Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης βρέθηκε χθες στην Αθήνα για επαφές με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Για σήμερα έχει προγραμματισμένες συνομιλίες και με τις ηγεσίες των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων (όλων πλην της Χρυσής Αυγής). Αφού πρώτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική πλευρά για τον τρόπο με τον οποίο ανέδειξε το Κυπριακό κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο Κύπριος ηγέτης προχώρησε χθες σε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες, λίγες ημέρες μετά τη χωρίς αποτέλεσμα ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, αλλά και λίγα 24ωρα προτού οι εμπλεκόμενες πλευρές επιστρέψουν στο Μον Πελεράν για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων
Κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος, οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης μίλησαν και οι δύο χθες για πολυμερή διάσκεψη (και όχι πενταμερή όπως ζητά η Τουρκία), ξεκαθαρίζοντας ότι λύση χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα η Τουρκία να συμβάλει κι αυτή προς μια τέτοια κατεύθυνση. Τα μηνύματα, ωστόσο, που έρχονται από την Αγκυρα και τα Κατεχόμενα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου