ΕΛΛΑΔΑ

Λυδία Κονιόρδου, η έκπληξη του ανασχηματισμού

λυδία-κονιόρδου-η-έκπληξη-του-ανασχημ-665495

Όσοι γνωρίζουν την εξαιρετικά σοβαρή και σημαντική ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου, παραξενεύτηκαν όταν είδαν το όνομά της στον ανασχηματισμό, το ίδιο και με όσους δε τη γνωρίζουν καθόλου.

Η πρώτη αντίδραση ήταν «που έμπλεξε;» εννοώντας ότι δεν είναι καθόλου εύκολο τέτοια εποχή να διοικήσεις ένα Υπουργείο. Επίσης δεν είναι καθόλου εύκολο να διοικήσεις γενικώς ακόμα και αν στο επάγγελμά σου έχεις πολλές περγαμηνές.

Η Κονιόρδου σε όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας έχει κρατήσει σταθερά το τιμόνι της πορείας της. Το προσόν σε σχέση με πολλούς προκατόχους της είναι ότι είναι άνθρωπος προσεκτικός, καθόλου αλαζών. Η ενημέρωσή της, θα πρέπει να είναι μια διαδικασία fast track, έχει πολλά και ακανθώδη ζητήματα που ζητούν επειγόντως λύση. Και άλλα που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει.

Η πρώτη της ανάμειξη με την πολιτική ήρθε στις εκλογές του 2014 όταν ήταν υποψήφια ευρωβουλετής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε το 1953, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέχισε την καριέρα της στο Θέατρο Τέχνης και έκανε σπουδαίες ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία με το Θεσσαλικό Θέατρο του Κώστα Τσιάνου. Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» και σημαίνον στέλεχος του Κέντρου Έρευνας – Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», της Ασπασίας Παπαθανασίου. Εκτός από την μεγάλη θεατρική δράση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Λυδία Κονιόρδου έχει επίσης πλούσιο διδακτικό έργο σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει βραβευθεί για τις ερμηνείες της, αλλά και την συνολική προσφορά της στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Στο βαρύ και πλούσιο βιογραφικό της έρχεται να προστεθεί η υπουργοποίησή της. Στις κρατούσες συνθήκες η Κονιόρδου δε μπορεί να είναι χειρότερη από πολλούς προκατόχους της. Καθώς προέρχεται από το θέατρο υπάρχει και μια ελπίδα να ενισχύσει ένα μέρος του πολιτισμού, παραγνωρισμένο και αδύναμο, τον σύγχρονο πολιτισμό. Και να μπορέσει να κάνει κάτι γιαυτό προκαλώντας ευρείες συναινέσεις.

Η Λυδία Κονιόρδου αυτό το χειμώνα είναι με τον πέτρο Φιλιππίδη στο Θέατρο Μουσούρη. Οι δυο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στο έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Και τώρα οι δυο μας».

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου