ΕΛΛΑΔΑ

Υπάλληλος του αεροδρομίου σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών

υπάλληλος-του-αεροδρομίου-σε-κύκλωμα-670893

Συνολικά 48 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν μέσα στο μήνα Οκτώβριο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης διότι είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αστυνομία, καθώς σε αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών διαπιστώθηκε ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν το «αγαπημένο» των δουλεμπόρων. Και αυτό διότι από εκεί επιβιβάζονταν σε αεροπλάνα οι… πελάτες τους έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κύκλωμα συνεργαζόταν με υπάλληλο του αεροδρομίου που αναλάμβανε να κάνει τις ψευδείς ταυτοπροσωπίες των παράτυπων μεταναστών, κατά των έλεγχο των διαβατηρίων. Ο «σύνδεσμος» των δραστών στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση τους να προτιμούν την Κρήτη ως τόπο αναχώρησης για την Ευρώπη. Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν το κατά πόσο κάποια από τα 48 άτομα που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο είχαν συνεργαστεί με τα μέλη του κυκλώματος. Οι περισσότεροι από αυτούς έγιναν αντιληπτοί από τους άνδρες της Ασφάλειας του αεροδρομίου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούσαν εντατικούς ελέγχους.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης βρισκόταν μέχρι χθες σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Κρήτη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον δέκα άτομα, ανάμεσά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Τούρκοι.

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών του κυκλώματος βρισκόταν στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν όλο το ταξίδι των μεταναστών και ήταν αυτοί που φρόντιζαν –μεταξύ άλλων- για να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια με την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα τους εξασφάλιζαν το ταξίδι προς την Ευρώπη που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και ήταν χωρισμένη σε τέσσερις υποομάδες.

Η μία υποομάδα είχε αναλάβει να στήσει το σύστημα πληρωμών μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι και είναι γνωστό ως «Hawala» ή «χούντι». Οι δουλέμποροι λάμβαναν προκαταβολές πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια, που κόστιζαν περίπου 4.000 ευρώ για τον κάθε ενήλικα και περίπου 2.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν στήσει πέντε γραφεία καταβολής χρημάτων, ένα στη βόρεια Ελλάδα, τρία στην Αττική και ένα στην Κρήτη.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου