ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθεση από τον Μ. Χριστοφοράκο

κατάθεση-από-τον-μ-χριστοφοράκο-436193

Εντός των επόμενων ημερών αντιπροσωπεία της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση της Siemens, θα ταξιδέψει στη Γερμανία, συνοδευόμενη από εφέτη ειδικό ανακριτή, προκειμένου να συναντηθεί με τα πρώην στελέχη της εταιρείας Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ.

Τα μέλη της επιτροπής θα προσπαθήσουν να λάβουν κατάθεση και από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο εφέτης ειδικός ανακριτής αναμένεται να του υπενθυμίσει πως αν δώσει στοιχεία για τη λειτουργία των «μαύρων ταμείων» στην Ελλάδα, θα τύχει των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος Καστανίδη.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, η παρουσία εφέτη ανακριτή μαζί με το κλιμάκιο των βουλευτών αποσκοπεί ακριβώς στο να ενημερωθεί με το θεσμικό πρωτόκολλο αν τυχόν θελήσει ο φυγόδικος Χριστοφοράκος, για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων ή κατηγορουμένων που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο» για να εξασφαλιστούν ουσιαστικές πληροφορίες για το «ποιοι, πότε, πόσα, πώς και γιατί δωροδοκήθηκαν», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως σημείωσε ότι θα πρέπει να καλλιεργούνται σημαντικές προσδοκίες.

Στη Γερμανία η αποστολή των τριών βουλευτών (Βάσω Τσόνογλου, Πάνος Καμμένος, Θανάσης Παφίλης) θα έχει εκτός των άλλων συνεννοήσεις με την Εισαγγελία του Μονάχου, την ίδια τη μητρική εταιρεία και τον εκπρόσωπο της νομικής εταιρείας Debevoise Κάρολο Ζίγκερ.

Εν τω μεταξύ, η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε με ομόφωνη απόφαση των μελών της την παράταση των εργασιών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και υπάρχει κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, το ζητούμενο για την Επιτροπή είναι «απλές σοβαρές ενδείξεις», που αναμένεται να προκύψουν μέχρι τέλους.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Βαλυράκης προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η αποστολή κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία με διευρυμένο αντικείμενο: την εξέταση των κ.κ. Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, αλλά και την προσπάθεια να καταθέσει ο φυγόδικος Μιχάλης Χριστοφοράκος.

«Για μια διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο», έκανε λόγο ο κ. Βαλυράκης.

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη προς τη Siemens Ελλάδας και Γερμανίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έπραξε όπως είχε υποχρέωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής με όποια στοιχεία υπάρχουν.

«Ήδη η πρώτη απάντηση από τη Siemens Ελλάδας έχει έρθει και αναφέρει ότι θα συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση των σημαντικών θεμάτων που συζητώνται», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν κυρώσεις αν θεωρήσει η κυβέρνηση ότι η Siemens δεν συνεργάζεται επαρκώς, δήλωσε ότι «είναι γνωστό τι έγινε με τη Siemens, τα μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα, προκύπτουν από την εξεταστική επιτροπή και φυσικά για όλα υπάρχουν συνέπειες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου