ΕΛΛΑΔΑ

Στουρνάρας στη Βουλή: Κεραυνοί για δημοψήφισμα, capital controls και Βαρουφάκη

στουρνάρας-στη-βουλή-κεραυνοί-για-δημ-689384

Μαραθώνια, αποκαλυπτική και ενίοτε και εκρηκτική η κατάθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

O κ. Στουρνάρας που εκλήθη από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία να βεβαιώσει πως δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες εκλήθη επίσης από βουλευτές της συγκυβέρνησης να «απολογηθεί» γιατί εκείνος δεν απέτρεψε και την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Ετσι η συζήτηση, από τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης πέρασε σε ένα πεδίο ,μάλλον ασύμφορο για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: όσα έγιναν και δεν έγιναν το πρώτο εξάμηνο το 2015 έως την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital controls.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η μεγαλύτερη εκρροή καταθέσεων έγινε από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «οταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

Οταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσαν τον διοικητή της ΤτΕ ότι εκείνος δεν απέτρεψε την επιβολή των capital controls αποκάλυψε τους εκπληκτικούς διαλόγους που είχε με στελέχη της ΕΚΤ όταν ο Γ. Βαρουφάκης πήγαινε και τους έλεγε πως είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μίλησε ακόμη και για τις επιστολές «καμπανάκια» σε κυβερνητικά στελέχη.

Ελεγα στην ΕΚΤ «μην ακούτε τον Βαρουφάκη» και μου έλεγαν «μα είναι ο ΥΠΟΙΚ της χώρας»

« Πήγε ο Βαρουφάκης πήγε στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας!.Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!» αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας για την κρίσιμη εκείνη περίοδο.

Στη συνέχεια και στο πιεστικό ερώτημα γιατί δεν το απέτρεψε έγινε περισσότερο αποκαλυπτικός.

«΄Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα; Μην μου λέτε ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών» εξανέστη.

Οσον αφορά στα capital controls επανέλαβε πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. «Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το ίδιο βράδυ και για τις επόμενες δύο ημέρες παρ ότι ήταν Σαββατοκύριακο έφυγαν από τις τράπεζες 900 εκατομμύρια ευρώ» είπε.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων για το διάστημα προ της επιβολής των capital controls ο διοικητής της ΤτΕ επιβεβαίωσε ότι είχε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο Γ.Δραγασάκη και τον τότε αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ε.Τσακαλώτο.

Στο ερώτημα του Μ.Βορίδη τι του έλεγε ο υπουργός οικονομικών δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης ο κ. Στουρνάρας απάντησε « Μιλούσα με τον Δραγασάκη και τον Τσακαλώτο και ουδέποτε οι επαφές μας διακόπηκαν»

Βορίδης: Με Βαρουφάκη μιλήσατε;
Στουρνάρας: Τι να μιλήσεις. Ήταν σε άλλη σχολή σκέψης.Οι Δραγασάκης και Τσακαλώτος είχαν με εμένα καταννόηση και τελικά έγινε το σωστό.
Βορίδης: Έγινε το «όχι» «ναι».

Επική απάντηση Στουρνάρα σε Μηταράκη για τα δάνεια των κομμάτων

Μέχρι και για την πιθανότητα να αγοράσουν ξένοι επενδυτικοί οίκοι τα δάνεια των κομμάτων ρωτήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας. Εμπνευστής της φαεινής αυτής ιδέας ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων της ΝΔ Νότης Μηταράκης «θα μπορούσαν τα κόκκινα δάνεια να πάνε σε funds;» ρώτησε, ενώ η «ιερά εξέταση» του τραπεζίτη έφτανε τις εννέα ώρες.

Στουρνάρας: Θα θέλατε; Δεν νομίζω ότι τα funds θα ενδιαφερθούν για δάνεια κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα funds έχουν προσδοκία ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Ενδιαφέρον θεωρητικά λέμε τώρα. Ειδάλλως θα έλεγα να κλείσουν τα μικρόφωνα».

Μηταράκης: αν επιχειρήσει να επηρεάσει ένα κόμμα είναι εκτροπή.
Στουρνάρας: τα κόμματα είναι θεσμοί δεν είναι εταιρείες. Δεν υπάρχει τρόπος τα τα funds να το κάνουν αυτό. Τι να κάνει να αλλάξει τον αρχηγό του κόμματος; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας
Μηταράκης: πάντως μπορεί να πάει σε funds.
Στουρναρας: Μπορεί. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι
Μηταράκης: θα έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία για ακατάσχετο λογαριασμό στις τραπεζες.
Στουρνάρας: δεν το έχω σκεφτεί. Πρακτικά δεν ξέρω αν γίνεται.

«Οι ευθύνες για την κρίση αρχίζουν το 2008»

Στη διάρκεια των 9 ωρών παρουσίας του στην επιτροπή ανέβηκαν πολλές φορές, ειδικά όταν η συζήτηση ήρθε στην δανειοδότηση του κ.Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές του κ.Στουρνάρα είτε για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, είτε για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο κ.Στουρνάρας ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως.

Το…bullying και ο αστεϊσμός με τα ψυχολογικά του Προβόπουλου

Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Στουρνάρας για την δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων ήταν σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικά από εκείνα που οι ίδιοι είχαν.

Η επιμονή τους να «διορθώσουν» τον κεντρικό τραπεζίτη προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου και την σύγκρουση του με τον πρόεδρο της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο.

Λοβέρδος: Δεν σας βγαίνει τίποτα και κάνετε bullying στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Φάμελλος: Προσβάλλετε την επιτροπή. Δεν γνωρίζω τι θέλετε να δημιουργήσετε;

Λοβέρδος: Δεν σας βγαίνουν τα νούμερα. Ντροπή σας.

Φάμελλος: Είστε σε άλλη αίθουσα.

Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής) προς τον κ. Στουρνάρα: Να τον πάρετε στον κόμμα σας όταν το φτιάξετε τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Λοβέρδος προς Νικολόπουλο: Εσένα θα πάρει που είσαι καλός βουλευτής.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του αναφορικά με τα όσα είπε ο προκάτοχος του Γιώργος Προβόπουλος για την Τράπεζα Αττικής.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει…ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα. Ο κ. Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου».

Ωστόσο αρκετή ώρα αργότερα ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως η αναφορά του σε…ψυχολογικά προβλήματα του προκατόχου του ήταν αστεϊσμός και επειδή ήταν καταιγιστικές οι ερωτήσεις που του έγιναν από τους βουλευτές δεν το είχε αποσαφηνίσει εγκαίρως ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Για την Τράπεζα Αττικής

Δημόσιοι φορείς και όχι ιδιώτες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα Αττικής όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες για την κακή της πορεία διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας του καταλόγισε ότι η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. «Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ», είπε ο βουλευτής.

Γιάννης Στουρνάρας : «Η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί»

Λάππας: «Κάντε το. Διορθώστε αλλά μην το ανακοινώνετε!

Στουρνάρας: Ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.

Λάππας: «Η κυρία Παπαγιαννίδη ( διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή»

Φάμελλος: Η κυρία Παπαγιαννίδη μας είπε ότι πριν ενημερώσει την τράπεζα Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας ( επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα».

Στουρνάρας: «Επικροτώ και επαυξάνω»

Φάμελλος: «Αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες».

Στουρνάρας: «Χάριν της έγκαιρης παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής»

Λάππας: «Ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ»

Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.

Λάππας: Δεν μας αφορά αυτό

Στουρνάρας: Σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Αττικής ήταν λάθος. Η ΤτΕ πήρε μέτρα και η Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης

Δανειοδοτούσαν τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft

«Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης, από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου, και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft».

Με το να επικαλείστε συνέχεια τον εισαγγελέα νομίζετε πως με φοβίζετε;

«Με το να επικαλείστε συνεχώς τον Εισαγγελέα, νομίζετε ότι με φοβίζετε;» ρώτησε κάποια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα

«Από το πρωί που ήρθα εδώ έχω ακούσει τη λέξη «Εισαγγελέας» 50 φορές. Νομίζετε ότι ο εισαγγελέας θα μας λύσει τα προβλήματα;» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας.

«Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας»

«Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους ( πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος. Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί».

Για την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του

Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει παράνομη την έφοδο των αρχών στα γραφεία της συζύγου του, λέγοντας ότι έγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα και ότι «δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που έγινε»

Στουρνάρας σε Νικολόπουλο: Αν ξαναπροκληθώ θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού

Στην πολύωρη διαδικασία ο βουλευτής της συγκυβέρνησης Νίκος Νικολόπουλος προσπάθησε επίμονα να προκαλέσει τον διοικητή της ΤτΕ και σε μια απ αυτές άκουσε τον Γιάννη Στουρνάρα να του απαντά «την επόμενη φορά που θα προκληθώ θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού και θα απαντήσω».

Πότε θα αρθούν τα capital controls

Στουρνάρας: Δεν έχουμε εικόνα για το πότε θα αρθούν τα capital control. Μπορούμε να κάνουμε, όπως κάνουμε σταδιακή χαλάρωση. Σήμερα το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρότερο. Η άρση τους σχετίζεται με την επιστροφή των καταθέσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Λοβέρδος: Τα capital control συνδέονται με την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών;

Στουρνάρας: Οι αιτίες της ανακεφαλοποίησης δεν είναι τα capital control. Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική του πρώτο εξάμηνο (σ.σ Ιανουάριος 2015 – Ιούνιος 2015) που επιβάρυνε την οικονομία και δημιούργησε αναστάτωση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές αν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Επειδή όμως το 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.

Καυγάς Λοβέρδου και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Τα απόνερα της χθεσινής σφροδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή επηρέασαν και τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «σόφισμα» την μεθόδευση της κυβέρνησης αναφορικά με τη πρόθεση της να βγάλει λαγούς από το υποτιθέμενο τρίγωνο διαπλοκής ΜΜΕ- Τραπεζών και κομμάτων.
«Οι απαντήσεις που παίρνουμε εδώ δείχνουν ότι αυτό το συμπέρασμα είναι το απόλυτο ψέμα» δήλωσε προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης.
«Βγάλατε πόρισμα;» είπε δηκτικά η Παναγιώτα Κοζομπόλη ενώ η Αννέτα Καβαδία πήρε τη πάσα για να συνεχίσει «έχετε εκπαιδευτεί πολύ καλά στην ατάκα, τόσα χρόνια στα τηλεπαράθυρα».
Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος σήκωσε το γάντι «η ηγεσία σας, σας κοροιδεύει Σας έχει βάλει εδώ…» είπε οδηγώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα αναταραχή.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου