ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιγμα λογαριασμών για τη Siemens

ανοιγμα-λογαριασμών-για-τη-siemens-505428

Eπιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό, κατέθεσε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, ζητώντας μεταξύ άλλων να υποχρεωθεί η εταιρεία να παράσχει στοιχεία, να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία 20ετία, καθώς και να ανοίξουν οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων προσώπων.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή ζητά παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική για την επίθεση.

Επίσης, ζητείται η άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία 20ετία.

Επίθεση της Ν.Δ.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Siemens.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν επιχειρεί να παραστήσει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής και να στήσει τη ΝΔ στον τοίχο. Τώρα βλέπει τα σκάνδαλα ότι σκάνε στην αυλή του» τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

«Να αφήσουν την εισαγγελική τήβεννο που κάποιοι αυθαίρετα φόρεσαν» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως αν κάποιοι παραβίασαν τον όρκο τους και έβαλαν το χέρι στο δημόσιο κορβανά «να τους κοπεί το χέρι».

Επανέλαβε επίσης τη δήλωση του Τ. Νεράτζη ότι πρέπει να τα μάθουμε πού πήγαν οι μίζες των 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την κλήση ή μη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Εξεταστική, είπε ότι αφορά τα μέλη της Επιτροπής και το ποιος θα πάει δεν το αποφασίζουν τα κόμματα.

Στη Βουλή

Εντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή και του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της Siemens.

Αιτιολογώντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, ο κ. Ροντούλης την απέδωσε σε προσπάθεια κουκουλώματος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Παπουτσή, ο οποίος αντέτεινε ότι «δεν μπορεί να γίνονται αόριστες καταγγελίες, που συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό και την απαξίωση των θεσμών».

«Ο ΛΑΟΣ αποχώρησε, επειδή έπεσε πολύ ‘μπλάνκο’ στις λίστες της Siemens και κάποια ονόματα κουκουλώθηκαν. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε κανένα κουκούλωμα. Θέλουμε να δούμε τι κρύβεται κάτω από το ‘μπλάνκο’. Προς στιγμήν όμως, βλέπουμε γενικευμένη ασπρίλα. Για να μπορέσουμε να βάλουμε νυστέρι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο, πρέπει να ζητήσουμε τον κατάλογο με τα συγκεκριμένα στοιχεία από τα αρχεία της Siemens» ανέφερε ο κ. Ροντούλης.

«’Μπλάνκο’ βεβαίως υπήρξε. Αλλά είναι καλύτερα, αντί να καταγγέλλουμε το σύστημα που έβαλε το ‘μπλάνκο’, να καλέσουμε όλους τους υπεύθυνους να μας πουν γιατί υπάρχει. Και να υπάρξει λύση και πλήρης διαλεύκανση. Δεν μπορείς να αποχωρείς αφήνοντας υπονοούμενα ότι το ‘μπλάνκο’ έβαλε η Εξεταστική Επιτροπή και να απαξιώνεις έτσι το έργο της. Όλοι έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε το κύρος της Βουλής και των Εξεταστικών Επιτροπών. Γιατί αν δεν το κάνουμε με συστηματικό τρόπο, θα συμβάλουμε στην απαξίωση των θεσμών» τόνισε από την πλευρά του ο Χρ. Παπουτσής.

Και νέα ονόματα

Πολιτικά και φυσικά πρόσωπα που είχαν συναντήσεις με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα κατονόμασε η Κατερίνα Τσακάλου, η οποία κλήθηκε σε κατάθεση από τους εισαγγελείς Ν. Ορνεάκη και Αθ. Τσακάλου.

Σύμφωνα με το συνήγορό της, Αλ. Κούγια «και στους δύο εισαγγελείς, κατέθεσε με ποια πρόσωπα, είτε πολιτικά, είτε φυσικά, είχε συναντήσεις ο κ. Χριστοφοράκος, χωρίς ωστόσο να έχει δυνατότητα να καταθέσει ούτε λέξη για το περιεχόμενο των συζητήσεων τους, καθώς δεν ήταν παρούσα».

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, για το πόρισμα που παρέδωσε το ΣΔΟΕ στην Εξεταστική για τη Siemens, το Σώμα διευκρινίζει ότι η παραγγελία της Εξεταστικής έγινε για συγκεκριμένο λογαριασμό, ο οποίος έχει κωδικοποιηθεί με τα στοιχεία «Κέντρο Κόστους 101000».

Επιπλέον αναφέρεται:

«Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 τα στοιχεία τα οποία συλλέχτηκαν, κρατήθηκαν από τις δικαστικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες. Ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ στα Βιβλία και Στοιχεία της επιχείρησης Siemens διενεργήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου 2010, ύστερα από την σχετική παραγγελία.

» Για την εξακρίβωση των παραληπτών των συγκεκριμένων ειδών που αντιστοιχούσαν στις λογιστικές εγγραφές των Βιβλίων, καθώς και αυτών που αναγράφονταν σε φορολογικά στοιχεία, τα οποία κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ και που οι παραλήπτες είχαν σβηστεί από την επιχείρηση Siemens πολύ πριν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, χρειάστηκε να διενεργηθούν διακλαδικοί έλεγχοι στις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα ανεγράφησαν αναλυτικά στο πόρισμα.

» Μετά από νέα στοιχεία, παραδόθηκαν δύο φάκελοι σχετικοί με τον συγκεκριμένο λογαριασμό από την Εξεταστική Επιτροπή στο ΣΔΟΕ στις 8 Ιουνίου 2010, για αυτό οι αντιπαραβολικοί έλεγχοι συνεχίζονται και θα υπάρξει συμπληρωματικό πόρισμα.»

Ο Τ. Μαντέλης

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών βρέθηκε για δυόμισι ώρες ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του για το θέμα της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Είναι απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για να αποδείξω την αθωότητά μου, για αυτήν την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας που μου αποδίδεται» είπε.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Μαντέλη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία τον βαρύνει, συνδέεται με την πράξη της δωροδοκίας που αφορά την κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το 1998.

Για το δεύτερο έμβασμα (του 2000) ο κ. Μαντέλης τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος ότι προέρχεται από τη Siemens, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται και πάλι για προεκλογική χορηγία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου